BM Genel Sekreteri : Filistin halkının toplu cezalandırmasının hiçbir haklı gerekçesi olamaz

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını kınayarak, esirlerin serbest bırakılması çağrısında bulundu. Guterres, yaşanan benzeri görülmemiş yıkım karşısında insani yardım operasyonlarının zorluklarını vurgulayarak, acil insani ateşkes çağrısını yineledi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını kınayarak, "Filistin halkının toplu cezalandırılmasını haklı çıkaran hiçbir sebep yok" dedi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Filistin konulu BM Güvenlik Konseyi toplantısında konuştu. Guterres, Gazze Şeridi'ndeki tüm esirlerin acilen ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısında bulunarak, sivillerin kasıtlı olarak hedef alınmasının meşrulaştırılamayacağını vurguladı. İsrail'in, esirlerin serbest bırakılması karşılığında çatışmalara iki ay ara verme önerisini hatırlatan Guterres, bu konuda çaba sarf etmeye devam edeceğini belirtti.

 

HALKININ TOPLU CEZALANDIRILMA

Guterres, Gazze Şeridi'nde yaşanan benzeri görülmemiş yıkımın, hastalık ve açlığın arttığı bir döneme denk geldiğini ifade ederek, Filistin halkının toplu cezalandırılmasını haklı çıkaran hiçbir gerekçenin olamayacağını belirtti. Kış mevsiminin etkisiyle insani yardım operasyonlarının zorluklarla karşılaştığını dile getiren Guterres, BM'nin bu zorluklara rağmen yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya çalıştığını söyledi.

Guterres, Gazze Şeridi'nde yaşanan insani krize dikkat çekerek, "Dayatılan koşullar altında etkili bir insani yardım operasyonu yürütmek mümkün değil" dedi.

Guterres: "Acil insani ateşkes çağrımı yineliyorum"

BM Genel Sekreteri, "Acil insani ateşkes çağrımı yineliyorum. Bu, yardımların ulaşmasını sağlayacak, esirlerin serbest bırakılmasını kolaylaştıracak ve Orta Doğu'daki gerilimi azaltacak" ifadelerini kullandı.


İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM

Guterres, Gazze dışındaki şiddet olaylarına da değinerek, İsrail-Filistin ihtilafında iki devletli çözümün hayati önemine vurgu yaptı. İki devletli çözümün reddedilmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Guterres, bu reddin bölgedeki çatışmayı uzatacağını ve küresel barışa tehdit oluşturacağını söyledi. İki devletli çözümün, İsrail ve Filistinlilerin meşru isteklerini karşılayan tek yol olduğunu vurgulayan Guterres, "Bu çözüm, İsrail ve Filistin arasında kalıcı ve adil bir barış sağlamanın tek yolu olmaya devam ediyor" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.