BM uyardı: Suriye'de şiddet tekrar tırmanıyor!

BM, Suriye'de şiddet olaylarının yeniden arttığını açıkladı. Suriye Demokratik Güçleri ve Şam rejimi arasında çatışmalar yaşanırken, İsrail’in hava saldırıları da artış gösterdi. Almanya, bazı bölgelerin "güvenli" olduğunu belirterek sığınmacıların geri gönderilmesini tartışıyor.

Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'deki şiddet olaylarının yeniden artışa geçtiği konusunda uyarıda bulundu. BM Suriye Araştırma Komisyonu Başkanı Paulo Pinheiro, ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile Şam rejimine bağlı birlikler arasında yeni çatışmaların yaşandığını belirtti. Ayrıca, İsrail'in Gazze Savaşı'nın başlangıcından bu yana Suriye'ye yönelik hava saldırılarını artırdığına dikkat çekti. Raporda, bu saldırıların bölgede Amerikan üslerine yönelik karşı saldırıları tetiklediği vurgulandı.

1 Ocak-30 Haziran tarihlerini kapsayan altı aylık raporda, Türkiye, Rusya ve ABD'nin de aralarında bulunduğu altı ülkenin Suriye'de askeri faaliyetlerde bulunduğu ifade edildi. Rapor, Şam rejimine bağlı güçlerin kuzeybatıda yasaklı misket bombaları kullanarak yarısı kadın ve çocuklardan oluşan 150 kişiyi öldürdüğünü veya yaraladığını da belirtti. Ayrıca, Türk güçlerinin Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik hava saldırılarında enerji santralleri ve tıbbi tesisleri hedef aldığı, bunun da uluslararası hukuka aykırı olduğu vurgulandı.

Suriye hükümeti, mahkûmlara işkence yapmakla suçlanırken, SDG de 30 bin çocuğu ebeveynlerinin IŞİD üyesi olduğu gerekçesiyle kötü koşullarda tutmakla eleştirildi. Almanya'da bir mahkeme, Suriye'nin bazı bölgelerinin "artık güvenli" olduğu gerekçesiyle Suriyeli sığınmacıların geri gönderilebileceğine hükmetti. Ülkesinde güvende olamayacağı iddiasıyla koruma statüsü isteyen bir Suriyelinin iadesi süreci 28 Ağustos'ta kesinleşti. Son aylarda Almanya'da artan terör eylemleri sonrası birçok siyasi parti ve eyalet yönetiminden geri gönderme çağrıları geldi.

Suriye’de 2011 yılında patlak veren iç savaşta 500 binden fazla kişi hayatını kaybetti ve ülke nüfusunun büyük bir kısmı göç etmek zorunda kaldı. Devlet Başkanı Beşar Esad, iç savaşta iktidarını sürdürmeyi başarsa da ülkesinin tamamına hakim olamamış, ancak bölge ülkeleriyle yeniden ilişkiler kurma çabası içinde olmuştur. Türkiye ise, iç savaşta silahlı rejim muhaliflerine destek verirken, son zamanlarda Şam ile normalleşme arayışlarına yönelmiştir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.