Suriye'deki iç savaşın ardından, milyonlarca Suriyeli dünya çapında mülteci durumuna düştü. Ancak, Beşar Esad yönetiminin devrilmesinin ardından ülkelerine dönüş umutları yeniden yeşermeye başladı. Bugüne kadar, 6,5 milyon Suriyeli farklı ülkelerde mülteci olarak yaşamını sürdürürken, son dönemde Suriyelilerin geri dönüşü hız kazanmış durumda. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Esad'ın devrilmesinin ardından sadece 3 hafta içinde 50 bin Suriyeli, ülkelerine döndü.
YARISI TÜRKİYE'DEN GERİ DÖNDÜ
BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönmesinin hızlandığını belirtti. Grandi'nin açıklamasına göre, son 3 hafta içinde 50 binden fazla Suriyeli geri dönmüş durumda. Bu dönüşlerin yarısından fazlası Türkiye'den gerçekleşti. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'nın verdiği bilgilere göre, Türkiye'den dönen Suriyeli sayısı 25 bin oldu.
SURİYE'DEKİ KOŞULLAR HÂLÂ ZOR
Bununla birlikte, BM yetkilileri, Suriye'nin fiziksel koşullarının hâlâ vahim durumda olduğunu belirtiyor. Savaşın ve tahribatın etkisiyle ülkede yaşanan insani kriz, dönen kişilerin hayatlarını zorlaştırıyor. Bu nedenle, geri dönen mültecilere ve ihtiyacı olan diğer kişilere daha fazla insani yardım ulaştırılması gerektiği ifade ediliyor.
GÖÇ EDENLERİN YÜZDE 50'Sİ ÜLKE DIŞINA ÇIKTI
Suriye'deki 2011'de başlayan iç savaşın ardından, yaklaşık 13 milyon insan göç etmek zorunda kaldı. Bu kişilerin yarısı ise, Suriye dışına çıkıp mülteci olarak yaşamaya başladı. En fazla Suriyeli mülteciyi kabul eden ülke ise Türkiye oldu.