Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 7 ülkenin çağrısıyla İdlib'deki gelişmeleri görüşmek üzere acil toplandı. Toplantıda konuşan ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft, "Askerlerinin ölümüyle sonuçlanan gayrimeşru saldırılara karşılık verme konusunda Türkiye'ye desteğimiz tamdır" diye konuştu.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) İdlib’de 33 Türk askerinin ölmesinin ardından artan gerginliği görüşmek üzere acil bir toplantı yaptı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre toplantı, ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Belçika, Estonya ve Dominik Cumhuriyeti’nin talebiyle yapıldı.
ABD'nin BM Temsilcisi, Rusya'yı bölgedeki savaş uçaklarını acilen yere indirmeye, Suriye ile Rusya'yı Astana Sözleşmesi sınırlarına çekilmeye çağırdı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu, İdlib gündemiyle toplandı. Türkiye'nin Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu açıklamalarda bulundu.
Sinirlioğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:
- İdlib'deki güvenli bölge içerisinde kendi askeri personelimizin güvenliğini sağlamak için askerler konuşlanmıştır ve bu bağlamda sivillerin korunmasını sağlamayı amaçlamaktadır. Ülke çapında bir istikrarın oluşması için çalışmaktadır. Bu Birleşmiş Milletler'in 2254 sayılı kararına uygundur.
- Rusya ile diyalog sürecine devam ediyoruz. Aslında aynı gün Türk güçlerine karşı gerçekleştirilen saldırıdan sonra Rus heyetle görüşmelere devam ediyoruz. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin ile bir görüşme gerçekleştirdi. Biz burada askeri güçlendirme çalışmalarımızı devam ettireceğiz. İdlib'in zavallı çocuklarını koruma bağlamında ahlaki bir sorumluluğumuz da var.
- Burada olan bütün güçler bu gerilimden sorumludur. Sivilleri savunmasız bırakmak rejimin merhametine bırakmak olur.
- Dün gerçekleştirilen saldırılar Suriyeli masumları korkutmakta, Suriye muhalefetini hedef almakta ve barış dolu bir süreci baltalamaktadır.
- Milyonlarca Suriyeli güvenlik ihtiyacı içindedir. Bizim askerlerimiz masumların hayatlarını kurtarmak için kendi hayatlarını feda etmişlerdir. Türkiye insani yardımların yapılabilmesi için çalışmalarına devam bmgk-deki-suriye-gorusmeleri-basladi-694567-1.etmektedir. Bu nedenle Türk unsurları hedef alınmaktadır. Türk askerleri bu pis savaşa çekilmek istenmektedir.
- Yıllardır muhalif güçler öldürülmektedir. Bu sefer doğrudan Türkleri hedef aldılar. Bazı uç sözleşmeli askerler bu farkı bilmiyor olabilirler ama bunu zor bir şekilde öğrenmek istiyorlarsa öğretiriz.
- Türkiye savaş istemiyor. Türkiye güvenliği tehdit altında olduğunda buna karşılık verecektir. Türkiye doğrudan bir askeri yüzleşmenin içine girmemek için elinden geleni yapmaktadır. Ancak uluslararası topluluğun milyonlarca masumun hayatını koruma sorumluluğu vardır. Biz sizlerden sorumluluk paylaşımı istiyoruz. Milyonlarca sivilin hayatı bizim ortak sorumluluğumuzda.
- Artık bu konseyin 'Yetti' demesi gerekiyor. Konsey Esed rejiminin savaş suçlarına 'Dur' demelidir ve bu ülkenin uluslararası barış ve güvenliğe karşı olan tehdidini fark etmelidir. Eğer bu olmazsa Avrupa'da bölgede ve daha ötelerde de bu olayların etkisi yankılanacaktır. Şunu iletmek istiyorum. Hala Suriye temsilcisi utanmadan bize şunu söyleyebiliyor. Milyonlarca Suriyeli ve hatta evinden edilmiş çocukların terörist olduğunu söylüyor. Bu şahıs Suriye halkının temsilcisi olmamalıdır.
ABD'DEN DESTEK AÇIKLMASI
ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kelly Craft, Craft, BM Güvenlik Konseyinde, İdlib'de artan gerginliği görüşmek üzere düzenlenen acil toplantıda konuşma yaptı.
İdlib'de dün Türk askerlerine yönelik yapılan ve 33 askerin öldürülmesi ile sonuçlanan saldırıyı değerlendiren Kelly Craft, "ABD, dün Türk birliklerine yapılan saldırıyı en güçlü şekilde kınamaktadır. Bu saldırılar tamamen gayrimeşru, anlamsız ve barbarcadır." değerlendirmesinde bulundu.
Saldırıda yaşamını yitiren askerlerin ailelerine ve yakınlarına baş sağlığı dileğini ileten Craft, "Bugünlerde ABD, NATO müttefiki Türkiye'ye bağlılığını sürdürmekte tereddüt etmeyecektir. Gözlem noktalarına yapılan ve askerlerinin ölümüyle sonuçlanan gayrimeşru saldırılara karşılık verme konusunda Türkiye'ye desteğimiz tamdır." diye konuştu.
"DAHA KAÇ BEBEĞİN DONARAK CAN VERMESİ GEREKİYOR?"
Kelly Craft, Suriye'nin kuzeybatısında acil, kalıcı ve doğrulanabilir bir ateşkes için çağrıda bulunarak, "Rusya'yı, savaş uçaklarını acilen yere indirmeye çağırıyoruz. Ayrıca Suriye güçlerini ve destekçisi Rusya'yı 2018'de belirlenen ateşkes sınırlarına çekilmeye davet ediyoruz" dedi.
Suriye'deki insani duruma da işaret eden Craft, "Sizlere tekrar soruyorum, öylece oturup olanları izleyecek miyiz? Sessiz mi kalacağız? Ya da bu insanlara yardım mı götüreceğiz? Sesimizi yükseltip 'Yeter artık' demeden önce daha kaç bebeğin donarak can vermesi gerekiyor?" ifadelerini kullandı.
İNGİLTERE: KALICI ATEŞKES ÇABALARINI DESTEKLİYORUZ
İngiltere, Türkiye’nin bölgede acil ve kalıcı ateşkes sağlanması yönündeki çabalarını desteklediğini bildirdi. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Türk askerlerinin şehit edilmesini kınadığını belirterek, Türk hükümetine ve halkına başsağlığı dileklerini iletti.
“NATO müttefikimiz Türkiye’nin İdlib’de acil ve kalıcı bir ateşkesi müzakere etme çabalarını destekliyoruz” diyen Raab, “Dünkü olaylar, sadece Suriye rejiminin ve Rusya’nın İdlib’de yürüttüğü saldırının pervasız ve acımasız doğasını teyit etti. Ay başında açıklanan yeni yaptırımlar temelinde, bu suçlara son verilene kadar bu baskıyı daha da artırmak için uluslararası ortaklarımızla birlikte çalışacağız” ifadesini kullandı. Raab, bunun savaşta şimdiye kadarki en büyük insani krize yol açtığını belirtti.
Fransa da İdlib’de gerginliği azaltma konusunda verdiği taahhütleri yerine getirmemesi nedeniyle Esad yönetimi ve Rusya’yı kınadı.
GUTERRES: CİDDİ KORKU DUYUYORUM
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye’nin kuzeybatısında özellikle son 24 saatte tırmanışa geçen gerginlik nedeniyle ciddi korku duyduğunu belirterek, “Suriye’de süren çatışmalar boyunca bu en endişe verici anlardan biri. Acil bir eylem olmazsa, saat başı daha fazla tırmanma riski var” dedi.
BM binasında, İdlib’deki çatışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Guterres, çatışmalarda en büyük bedeli sivillerin ödediğine dikkati çekerek şöyle devam etti: “Son 3 ay içinde yaklaşık 1 milyon kişi evlerinden kaçtı. Okullara ve tıbbi tesislere hava saldırıları devam etti. Yerlerinden edilmiş ailelerin sığınak aradığı kamplar ve diğer yerler, bombardımana uğradı. Çatışma alanları genişleyip ilerledikçe daha yoğun nüfuslu bölgelere ulaşıldı.”
‘GERGİNLİKTEN GERİ ADIM ATIN’
Durum tamamen kontrolden çıkmadan acil olarak ateşkes ilan edilmesi gerektiğine işaret eden Guterres, “İlgili kişilerle olan tüm temaslarımda, tek basit bir mesajım oldu; gerginlikten geri adım atın” diye konuştu. Guterres, Suriye’de 10. yılına girecek çatışmaların yıkım ve sefaletten başka bir şey getirmediğini vurguladı, tek çözümün diplomasiye şans verilerek BM yoluyla siyasi sürece devam edilmesi olduğunu kaydetti.