BMW, yüz binlerce aracında hava yastığı şişiricilerinin patlama riski taşıdığını ve bu durumun metal parçaların fırlayarak sürücü veya yolculara zarar verebileceğini duyurdu. Şirket, önceki geri çağrılan hava yastıklarının da bu risk altında olabileceğini belirtti. 2009'dan bu yana Takata hava yastıklarıyla ilgili 30'dan fazla ölüm ve yüzlerce yaralanma raporlandı.
ABD Ulusal Karayolu Trafik Güvenliği İdaresi (NHTSA), BMW’nin yüz binlerce aracında hava yastığı şişiricisinin patlama riski taşıdığını ve bu patlamanın metal parçaların fırlayarak sürücüye veya araçtaki diğer kişilere zarar verebileceğini açıkladı.
BMW, sorunun daha önce geri çağrılmış hava yastığı şişiricilerini de kapsadığını belirtti. Şirket, "Bu araçların bazılarına kusurlu bir hava yastığı takılmış olabilir" şeklinde bir açıklamada bulundu.
100 MİLYONDAN FAZLA ARACI ETKİLEDİ
2009'dan bu yana, Takata hava yastıkları ile ilgili en az 26’sı ABD’de olmak üzere toplam 30’dan fazla ölüm ve yüzlerce yaralanma rapor edildi. NHTSA, 2020 yılında Arizona’da meydana gelen bir BMW kazasında Takata hava yastığı şişiricisinin patlamasıyla bağlantılı bir ölüm vakası tespit ettiğini duyurdu.
Son on yılda, Takata hava yastığı şişiricileri ile donatılmış 100 milyondan fazla araç dünya çapında geri çağrıldı.