Bodrum'da mandalina hasadı başladı

Bodrum'da mandalina hasadı başladı. Ortakent bölgesinde toplanan mandalina rekoltesi geçen yıla kıyasla azaldı.

Geçen yıl 3,500 ton olan rekolte, bu yıl 3,000 tona düştü. Üreticiler elde ettikleri mandinaları 5 ila 10 lira arasında satarken, İstanbul'da bu fiyatlar 50 liraya kadar yükseliyor.

BODRUM MANDALİNASI DEĞERİNİ BULAMIYOR

Bodrum Mandalin Hareketi'nin öncü ismi ve Bodrum Kent Konseyi Coğrafi İşaretler Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı Erman Aras, durumu değerlendirdi. Aras, Bodrum'daki işletmelerin coğrafi işaretli mandalinayı kullanmadığını belirterek, ürünün gereken değeri bulamadığını ve özellikle yeşilken kullanılmadığını vurguladı.

MANDALİNANIN ÖNEMİ VE İŞLETMELERDEKİ EKSİKLİKLER

Aras, işletmelerin mandalinayı kullanmalarının önemine dikkat çekerek, Bodrum'da binlerce kahvaltı veren işletme bulunduğunu fakat çoğunda mandalina reçeli veya marmelatının olmadığını, ayrıca mandalina sirkesinin de kullanılmadığını belirtti. Mandalinanın çok sayıda katma değerli ürünü olduğunu vurgulayan Aras, işletmelerin mandalinayı kullanarak talebi arttırabileceğini ve böylece bahçelerin korunabileceğini ifade etti.

ÜRETİCİLERİN DÜŞÜK FİYATLAR KONUSUNDAKİ ENDİŞELERİ

Aras, Bodrum mandalinasının satış maliyetlerinin yüksek olduğunu ve işletmelerin bu ürünü kullanması gerektiğini belirterek, pazardaki satış fiyatlarının 15 liradan başladığını dile getirdi. İstanbul'da ise bu fiyatın 50 liraya kadar çıktığını ve Bodrum'da da benzer katma değerlerle ürünün fiyatının artabileceğini söyledi. Bu yılki rekoltenin 3 bin tonun altında olduğunu belirten Aras, doğal sıkıntılar olmamasına rağmen rekoltenin azaldığını ve işletmelerin bu ürünü kullanarak katma değer sağlamaları gerektiğini vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

“Bir af söz konusu değil, anayasanın gereği yapıldı”
TL ibaresini koymamanın bedeli ağır oldu
Ankara’da vekâletler çekişmesi
Silah kaçakçılarına 'Mercek-19' operasyonu
‘Masanızda benim fotoğrafım varmış