Boeing 737 MAX Skandalı: Şirket Hatasını Kabul Etti

Alaska Hava Yolları'na ait Boeing 737 MAX 9'un acil çıkış kapısının kopmasıyla başlayan skandal, FAA'nın 171 benzer uçağı uçuşa yasaklaması ve Boeing'in hatayı kabul etmesiyle derinleşiyor. Türk Hava Yolları da 5 uçağını kontroller için yerde tutuyor.

Alaska Hava Yolları'na ait bir "Boeing 737 MAX 9" tipi yolcu uçağı, 5 Ocak akşamı acil çıkış kapısının gövdeden kopması nedeniyle acil iniş yapmak zorunda kalmıştı. Bu olayın ardından ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), benzer konfigürasyona sahip 171 hava aracını geçici olarak uçuşa yasakladığını duyurdu.

Boeing Üst Yöneticisi Dave Calhoun, şirketin hatasını kabul ettiğini belirterek, "Bu duruma ilk olarak hatamızı kabul ederek yaklaşacağız. Yaklaşımımız her adımda yüzde yüz şeffaflık sağlayacak şekilde olacak." ifadelerini kullandı. Calhoun ayrıca, şirketin soruşturma sürecinde Ulusal Ulaşım Güvenliği Kurulu (NTSB) ile işbirliği içinde olacağını aktardı.

NTSB, Alaska Hava Yollarına ait olan "Boeing 737 MAX 9" tipi yolcu uçağının acil çıkış kapısının Portlandlı bir öğretmenin bahçesinde bulunduğunu açıkladı. Soruşturmayı yürüten yetkililer, kazadan birkaç gün önce Alaska Hava Yollarının uçağa basınç ikazları yüzünden kısıtlama getirdiğini ortaya koydu.

Alaska ve United Airlines, sahip oldukları diğer Boeing 737 Max 9 jetlerinin panellerinde ve kapı tıkaçlarında gevşek parçalar tespit ettiklerini bildirdi. Chicago merkezli United, kaza sonrası yürütülen araştırmalarda, "Cumartesi günü ön incelemelere başladığımızdan bu yana kapıdaki kurulum sorunlarıyla ilgili gibi görünen örnekler bulduk. Örneğin daha fazla sıkılması gereken cıvatalar gibi." açıklamasını yaptı.

Alaska Hava Yollarına ait uçak, Oregon'dan Kaliforniya'ya giderken kalkıştan yaklaşık 35 dakika sonra acil iniş yapmak zorunda kaldı. Koptuğu bildirilen parçanın bulunduğu bölümde yolcu bulunmamıştı. Şirket, 171 yolcu ve 6 kabin görevlisiyle güvenli bir şekilde indiğini açıkladı. "737 MAX 9" tipi 65 uçağın incelenmesi için geçici olarak kullanım dışı bırakılacağı ve araştırmaların birkaç gün süreceği belirtildi.

FAA'nın kararının ardından Türk Hava Yolları (THY), filosundaki 5 adet Boeing 737 MAX 9 uçağını seferden çektiğini duyurdu. İki uçağı İran'da kalan THY, kontrollerinin yapılması için birini Bakü'ye diğerini ise Doha'ya yönlendirdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.