Boeing İşçilerinden Dev Grev: 30 Binden Fazla Kişi İş Bıraktı

Boeing'de, 30 bini aşkın işçi sendika ile yapılan yüzde 25’lik ücret artışını içeren anlaşmayı reddederek greve gitmeye hazırlanıyor. İşçilerin bu tepkisi, şirketin zaten yaşadığı finansal zorlukları daha da derinleştirebilir.

Boeing çalışanları, sendika ile ABD’li havacılık devi arasında yapılan ve yüzde 25’lik maaş artışını içeren sözleşmeyi büyük bir çoğunlukla reddetti. Seattle ve Portland’da 737 Max ve 777 gibi modellerin üretimini gerçekleştiren 30 binden fazla işçi, Türkiye saatiyle bugün 10.00’da iş bırakma eylemine geçiyor.

Bu grev, Boeing’in iki ölümcül kaza da dahil olmak üzere yaşadığı güvenlik sorunlarıyla zedelenen itibarını yeniden kazanma çabaları sürerken, derinleşen mali kayıplarla mücadele eden şirket için bir başka kriz olarak değerlendiriliyor.

Aynı zamanda, geçtiğimiz ay göreve başlayan yeni CEO Kelly Ortberg için de grev büyük bir darbe olarak nitelendiriliyor.

Sendika üyelerinin neredeyse yüzde 95’i maaş artış teklifini reddederken, yüzde 96’sı greve destek verdi. Uluslararası Makinistler ve Havacılık İşçileri Sendikası 751. Bölge Başkanı Jon Holden, "Üyelerimiz bu gece güçlü ve net bir mesaj verdi" şeklinde konuştu.

SENDİKA YÜZDE 40 İSTEDİ, ANLAŞMA SAĞLANAMADI

Havacılık sektörü üzerine haberler yapan FlightGlobal’in Asya Genel Yayın Yönetmeni Greg Waldron, "Grev için hiçbir zaman uygun bir zaman yoktur, ancak mevcut koşullar bu durumu yönetim açısından daha da karmaşık hale getiriyor" dedi.

Çalışanlar tarafından reddedilen ön anlaşma, dört yıllık süre zarfında yüzde 25 maaş artışını ve Boeing’in bir sonraki ticari uçağının, projenin sözleşme süresince başlaması halinde Seattle bölgesinde inşa edilmesi taahhüdünü içeriyordu. Sendika ise başlangıçta yüzde 40 maaş artışı da dahil olmak üzere daha kapsamlı bir iyileştirme talep etmişti.

2014'TE ANLAŞMA UZATILMIŞTI

Boeing ve sendikalar arasındaki mevcut sözleşme, 2008’deki sekiz haftalık grevin ardından imzalanmıştı. İki taraf, 2014 yılında sona ermesi beklenen bu anlaşmayı gece yarısına kadar uzatma konusunda mutabakata varmıştı.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.