Boeing’de Büyük Grev! 30 Binden Fazla İşçi Üretimi Durdurdu!

30 binden fazla Boeing işçisi, yeni iş sözleşmesini reddettikten sonra %96 oy oranıyla greve gitme kararı aldı. Şirketin en çok satan 737 Max modelinin üretimi durduruldu.

Boeing'in en büyük sendikalı çalışan grubunu oluşturan 30 binden fazla işçi, yeni iş sözleşmesi teklifini reddedip, %96'lık bir oy oranıyla greve gitme kararı aldı. Cuma günü gece yarısından sonra başlayan grev, Boeing'in en çok satan uçak modellerinin üretiminin durmasına neden oldu. Bu grev, şirketin 2008 yılından bu yana karşılaştığı en büyük iş bırakma eylemi olarak dikkat çekiyor.

Grevin temel sebebi, Boeing tarafından önerilen dört yıl içinde %25'lik maaş artışı ve sağlık ile emeklilik haklarında iyileştirmeler sunan geçici iş sözleşmesinin işçiler tarafından yetersiz bulunması. İşçiler, artan yaşam maliyetleri karşısında bu zam oranlarının yeterli olmadığını belirterek, ortalama %40'lık bir maaş artışı talep ediyorlar.

Boeing'in ticari uçak birimi CEO'su Stephanie Pope, işçilere sundukları geçici anlaşmayı "şimdiye kadar yapılan en iyi teklif" olarak nitelendirirken, işçilerin %94,6'sı teklifi reddetti. Grevin maliyetinin Boeing için 30 günlük bir süreçte 1,5 milyar dolar olabileceği öngörülüyor.

Bu gelişme, görevinin başında sadece beş hafta olan Boeing CEO'su Kelly Ortberg için büyük bir darbe olarak değerlendirildi. Ortberg, işçilere greve gitmeme çağrısında bulunmuş ve bu grevin şirketin toparlanma sürecine zarar vereceğini ifade etmişti.

Boeing, bu grevin etkisini hafifletmek için Güney Carolina’daki sendikasız fabrikasına 787 Dreamliner üretimini taşımıştı. Ancak bu yeni grev, Boeing'in tedarik zincirlerini ve genel üretim sürecini önemli ölçüde etkileyebilir.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.