BofA'dan altın analizi: Yükseliş sürecek mi?

Altın fiyatları, 2,700 doları aşarak rekor kırarken, Bank of America analistleri altının ons fiyatının 3,000 dolara yükselebileceğini öngörüyor. Artan borçlanma ve enflasyon endişeleriyle altın, yatırımcılar için güvenli liman olma özelliğini sürdürüyor.

Altın fiyatları, 2,700 doları aşarak rekor kırmaya devam ederken, Bank of America analistleri altının ons fiyatının 3,000 dolara ulaşacağı öngörüsünü tekrarladı. Bu, altın fiyatlarında yüzde 10.2'lik bir artış anlamına geliyor.

Mevcut altın ons fiyatı 2,722 dolarla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmış durumda. Bank of America, altındaki yükselişin devam edeceğini öngörüyor.

Analistler, geleneksel güvenli liman varlıklarının karşılaştığı artan riskler nedeniyle altının daha cazip hale geldiğini belirtiyor. Yatırımcıların, özellikle merkez bankalarının yükselen devlet borçlanmalarından kaynaklanan enflasyon ve borç erozyonuna karşı koruma sağlamak amacıyla altına yönelmeleri gerektiği vurgulanıyor.

Analistler, "Altın, son kalan güvenli liman varlığı olarak değerlendiriliyor ve bu durum yatırımcıları, özellikle merkez bankaları dahil, daha fazla yatırım yapmaları için teşvik ediyor" ifadesinde bulundu.

GELECEKTE CAZİP VARLIK OLACAK

ABD borcunun artmaya devam etmesi beklenirken, Hazine arzının risk altında olduğu ve daha yüksek faiz ödemelerinin GSYH'ye oranının artacağı ifade ediliyor. Bank of America’ya göre bu durum, altını önümüzdeki birkaç yıl içinde cazip bir varlık haline getirecek.

Uluslararası Para Fonu (IMF) tahminlerine göre, yeni harcamaların 2030 yılına kadar küresel GSYH’nin yüzde 7-8’ine ulaşabileceği kaydedildi. Analistler, piyasaların tüm borçları absorbe etmekte zorlanması ve volatilitenin artması halinde altının tercih edilen varlık olabileceğini belirtiyor. Özellikle merkez bankalarının döviz rezervlerini daha fazla çeşitlendirebileceği ifade ediliyor.

MALİ DİSİPLİN EKSİKLİĞİ VE BORÇ SORUNU

CNBC’ye göre, ABD başkanlık seçiminde adayların mali disipline öncelik vermemesi nedeniyle ulusal borcun önümüzdeki üç yıl içinde ekonomi içindeki payının rekor seviyelere ulaşacağı öngörülüyor. Analistler, bunun faiz ödemelerini GSYH’nin daha büyük bir kısmı haline getireceğini ve piyasaların yeni borcu absorbe edememesi endişeleriyle altının cazip bir varlık haline gelebileceğini söylüyor.

Bank of America stratejistleri, altının ons fiyatının 3,000 dolara ulaşacağı tahminlerini yineleyerek, bu seviyenin yüzde 10.2’lik bir artış anlamına geldiğini vurguladı. Altına yönelik bu olumlu yaklaşım, dünya genelinde artan harcama ve borçlanma endişeleriyle paralellik gösteriyor.

Merkez bankaları, toplam rezervleri içinde altının payını artırmaya devam ediyor. Bank of America analistleri, altının merkez bankası rezervlerinin yüzde 10’unu oluşturduğunu ve bunun on yıl önce sadece yüzde 3 seviyelerinde olduğunu belirtti.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.