Boğaziçi protestolarına engel: Kadıköy'de gösteri ve yürüyüşler yasaklandı

İstanbul Kadıköy'de 7 gün boyunca gösteri ve yürüşler yasaklandı.

Emek ve Dayanışma Örgütleri, Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eylem ve gözaltıların ardından bu akşam 18.00’de Kadıköy rıhtımına eylem çağrısı yapmıştı.

Kadıköy Kaymakamlığı eyleme saatlere kala, açıklama yaparak 7 gün süreyle toplantı ve gösteri yürüyüş yasağı getirdiğini bildirdi.

Kaymakamlık tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Bazı sivil toplum kuruluşları ve toplulukların sosyal medya hesapları üzerinden; 02.02.2021 Salı (bugün) günü saat 18:00’da ve önümüzdeki günlerde Kadıköy İskele Meydanı’nda toplanma çağrıları yapıldığı anlaşılmıştır.

Bahse konu ilçemizde yapılmak istenilen toplanmaların, toplumun salgından korunması ve salgının yayılımının engellenmesi çalışmalarına olumsuz tesir edebileceği değerlendirilerek 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. Maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 32/Ç Maddesine istinaden; Kaymakamlığımızca idaremizde bulunan tüm kapalı ve açık alanlarda yedi (7) gün süreyle her türlü toplantı ve gösteri yürüyüşü YASAKLANMIŞTIR.”

İstanbul Valiliği, kent genelinde ‘yeni’ toplantı ve gösteri yerleri belirledi. Valilik, bu alanlar dışında toplantı ve yürüyüş yapılmasını yasakladı.

Valiliğin kararındaki en dikkat çekici nokta ise, Boğaziçi Üniversitesi’nin yer aldığı Beşiktaş ilçesinin, toplantı ve yürüyüş alanları listesinde yer almaması oldu.

Valiliğin “2021 yılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüş Alanları” başlıklı kararında “Temel hak ve özgürlüklerden olan, Anayasa ve yasalarla güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının özgür bir ortamda anayasa ve kanunlarla belirtilen esaslar çerçevesinde kullanılması, Sivil Toplum Kuruluşları ile tüzel kişiliği bulunmayan diğer oluşumların ve gerçek şahısların itibar edecekleri toplantı ve gösteri yürüyüşü alanlarının tespit edilmesi, Büyükşehir Belediyesinin çevre düzenlemesi ve şehir temizliği ile ilgili olarak afiş asılacak yerlerin belirlenmesi amacıyla; İstanbul ili sınırları içerisinde ilk toplanma alanı, yürüyüş güzergahı, toplantı alanı, dağılma güzergahları ile afiş ve pankart asılacak yerler 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 6. Maddesi ile Aynı Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmeliğin 3. Maddesi uyarınca, Valilik Makamının 29.01.2021 tarihli ve 9570 sayılı Olur’u ile 2021 yılı içerisinde Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü düzenlenecek alanlar belirlenmiş olup söz konusu alanlarla ilgili bilgiler aşağıya çıkartılmıştır” denildi.

Valilik, toplantı ve gösteriler için işaret edilen ilçeler arasında yer alan Kadıköy’de, toplanma alanı olarak sadece Kadıköy Salı Pazarı alanını gösterirken, ayrıca sadece valiliğin izin vereceği pankart ve afişlerin asılabileceğini belirtti.

Boğaziçi Üniversitesi’nin yer aldığı ilçe listede yok

Valiliğin kararındaki en dikkat çekici bölge ise, AKP’li Melih Bulu’nun üniversiteye kayyım rektör olarak atanması sonrası 1 aydır protestoların sürdüğü Boğaziçi Üniversitesi’nin yer aldığı Beşiktaş ilçesi, toplantı ve yürüyüş alanları listesinde yer almadı.

Valilik açıklamasında, ilçelerdeki “toplanma alanları” gibi “dağılma alanları”na da belli sınırlar çizdi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gündem Haberleri

Yalı Çapkını dizisine veda ediyor!: Star TV'de beklenmeyen veda geldi!
Adana'da Çökertilen Uluslararası Organ Ticareti Şebekesi: Sahte Pasaportlarla Nakil Operasyonu
Erdoğan: "Enflasyonu düşürmeye yönelik, emin adımlar atıyoruz"
Seyircileri Büyüleyecek Yeni Filmler: Amy Winehouse'un Hikayesi ve Yerli Yapımlar Vizyonda!
TikTok ve Universal Müzik Arasındaki Anlaşmazlık Son Buldu: Şarkılar Geri Dönüyor!