Japonya Merkez Bankası (BoJ), dolar/yen paritesindeki dalgalanmayı kontrol etmek için piyasaya müdahalede bulundu. 3,5 trilyon yenlik bu hamle, piyasalarda Japon yetkililerin para birimini destekleme adımlarını bekleyen bir merak oluşturdu. Yenin değer kaybı, ekonomi ve faiz politikası üzerindeki etkileriyle birlikte dikkatleri üzerine çekiyor.
Japon yeninin dolar karşısındaki dalgalı seyri devam ederken, piyasalarda Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) para birimini desteklemek için döviz piyasasına olası müdahalelerine odaklanıldı.
Dolar/yen paritesi dün gece yükselirken, parite yeni işlem gününün düşük hacimli olduğu saatlerde 157,55 seviyesinden 153,19 seviyesine geriledi.
Bloomberg'in hesaplamasına göre, BoJ bugün piyasaya ortalama 3,5 trilyon yenlik (22,54 milyar dolar) bir müdahale gerçekleştirdi.
Analistler BoJ'un bu hafta ikinci kez müdahale ettiğini belirterek, müdahalenin genellikle ABD borsasının kapanmasından ve ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın basın toplantısının sona ermesinden hemen sonra gerçekleştiğini kaydetti.
Japon yetkililerin konuyla ilgili bir açıklama yapmadığını ve yapmasının da beklenmediğini vurgulayan analistler, Japonların 29 Nisan’daki ilk müdahalesinde de açıklama yapmadıklarını hatırlattı.
BoJ verilerine göre, Maliye Bakanlığı adına hareket eden BoJ’un ülke para birimini desteklemek için 29 Nisan’da 5,5 trilyon yen (35,06 milyar dolar) harcadığı hesaplandı.
29 Nisan’da 160,24 seviyesini test ederek Haziran 1986'dan bu yana ilk kez 160'ın üzerine çıkan dolar/yen paritesi, gün içinde önemli ölçüde yükselmişti.
Piyasalar, Japon yetkililerin para birimini desteklemek için atacağı adımları bekliyor.
Diğer merkez bankaları enflasyonla mücadelede 2022'den bu yana politika faizini artırırken, BoJ negatif faiz politikasına sadık kalmıştı.
Döviz piyasasında özellikle ABD ve Japonya arasındaki faiz oranı farkının artması, yenin dolar başta olmak üzere diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine yol açtı.
Yenin zayıflığı, Japon ekonomisini ve BoJ’un faiz oranı görünümünü nasıl etkileyeceğine dair soruları gündeme getirirken, son üç senedir değer kaybeden Japon yeni, yıl başından bu yana dolar karşısında ortalama yüzde 11 geriledi.