Boris Johnson'ın istifasının ardından Britanya'da Başbakanlık yarışı başladı

Başbakan Boris Johnson'ın bu hafta istifasının ardından Britanya'da Başbakanlık adaylığı yarışı başladı. Johnson, yerine biri gelene kadar Downing Street'te kalmayı planladığını söyledi.

BBC'de yer alan habere göre, Birleşik Krallık Parlamentosu üyesi Kemi Badenoch, partinin yeni liderliğine ve başbakanlığa aday olan son Muhafazakâr Partili milletvekili oldu. Badenoch, UK Times’a yaptığı açıklamada başbakanlık adaylığı söylemini doğruladı. Badenoch, 'sınırlı hükûmeti' desteklediğini söylediği açıklamada, "doğruyu söylemeyi istediğini" ekledi.

Cuma günü liderlik yarışına giren eski Maliye Bakanı Rishi Sunak, şimdiye kadarki en yüksek profilli aday olarak görünüyor.

Birleşik Krallık parlamento üyesi, eski Brexit Bakanı Steve Baker, Başsavcı Suella Braverman’ı destekleyeceğini açıkladı.

Başbakanlık yarışına katılmayı düşünen isimler arasında, eski Sağlık Bakanı Sajid Javid, Savunma Bakanı Ben Wallace ve eski Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt’ın yer aldığı söyleniyor.

Liderlik yarışı için takvimin önümüzdeki hafta onaylanacağı ve yeni Başbakanın Eylül ayına kadar görevine başlaması bekleniyor. Parlamento üyesi Sir Charles Walker BBC Radio 4’a yaptığı açıklamada, ağustosun ilk haftasının sonuna kadar bitirmiş olacaklarını söyledi.

Ne olmuştu?

Britanya Başbakanı Boris Johnson, kabinesinden beş bakan da dâhil olmak üzere art arda 60'a yakın istifanın yaşandığı 48 saatlik siyasi krizin ardından Muhafazakâr Parti liderliğinden istifa ettiğini duyurmuştu. 

Johnson'ın istifasına giden süreçte, Muhafazakâr Parti Grup Yöneticisi Chris Pincher'la ilgili çıkan taciz iddiaları etkili olmuştu. Johnson, başta göreve getirdiği Pincher'la ilgili iddialardan haberdar olmadığını iddia etse de Başbakan'ın Pincher'la ilgili taciz suçlamalarını daha önceden bildiği ortaya çıkmıştı.

Johnson özür dilese de kabinesindeki pek çok isim Başbakan'a güvenlerini yitirdiklerini belirterek istifa kararı almıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Dünya Haberleri

Filistinlilerden ABD'li öğrencilere teşekkür mesajı: Kaldıkları çadırlara yazdılar
O Afrika ülkesinden Avrupa'ya akıl almaz tehdit!
İsrail'de aşırı sağcı bakanlardan Netanyahu'ya tehdit geldi
Arap ülkeleri, Gazze'de ateşkes çağrısında bulundu
Hizbullah'ın bildirdiğine göre, Lübnan sınırındaki bir İsrail yerleşim yeri hedef alındı