Boris Volfman: Bezelye Yeşil Altın oldu

Yeşil altın denildiğinde akla ilk olarak Antep fıstığı gelse de bezelye ihracatından elde edilen gelir bu düşünceyi yakın zamanda değiştirebilir.

2019 yılından günümüze bezelye ihracatından elde edilen gelir 15 katı aşmış durumda. Uzmanlar önümüzdeki dönemde bezelye ihracatının daha da artacağı konusunda hemfikir. 
Sofraların vazgeçilmezi bezelyenin ülkemizde olduğu kadar yurtdışında da büyük talep gördüğünü belirten Boris Volfman, "İhracat rakamlarına etkisi de oldukça büyük. 2019 yılının ilk sekiz ayında 7 milyon dolar seviyelerinde olan bezelye ihracatı 2022 yılının aynı döneminde 110 milyon doları aşmış durumda. Yıl sonuna kadar 150 milyon dolar seviyelerine ulaşmanın mümkün olduğu görüyoruz." dedi.

Bezelye Türk ihracatçılar için çok önemli bir sebze

Tarımsal ürün ihracatı denildiğinde Türkiye’de akla gelen 6-7 stratejik tarım ürünü bulunduğunu söyleyen Boris Volfman, "Bu ürünleri fındık, üzüm, incir, kayısı, Antep fıstığı vb. olarak sıralamak mümkün. Fakat yakın zamanda yaşanan ihracat geliri artışları bizlere gösteriyor ki bezelye de yakın zamanda tarımsal ürün ihracatı denildiğinde akla gelecek ürünlerden birisi olacak. Pandemi döneminde yaşanan tüm olumsuz senaryolara rağmen bezelye ihracatında yaşanan artış hız kesmedi." ifadelerini kullandı

İhracat geliri her geçen gün artıyor

Bezelye ihracatından elde edilen gelirin büyük ölçüde artış göstermesi hakkında çeşitli açıklamalarda bulunan Boris Volfman, "Bezelye yakın zamana kadar Türkiye’nin tarımsal ürün ihracatında büyük bir yer tutmuyordu. Fakat son üç yılda yaşanan büyük sıçrama gözlerin bu ürüne çevrilmesine sebep oldu. TÜİK verilerine baktığımızda Türkiye’nin 2019 yılının Ocak-Ağustos dönemini kapsayan ilk sekiz ayda dünyanın çeşitli ülkelerine 7.107.190 dolarlık bezelye ihracatı gerçekleştirdiğini görüyoruz. Pandemi etkilerinin dünyamızı kasıp kavurduğu 2020 yılının ilk sekiz aylık döneminde ise bezelye ihracatı 10.642.586 dolar olarak gerçekleşmiş. Rakam olarak yüksek olmasa da oran olarak %50 civarı bir artış yaşandığını görüyoruz. 2021 yılının ilk sekiz aylık döneminde ise bezelye ihracatı 37.292.408 dolar olarak TÜİK verilerine yansımış. Son olarak 2022 yılının ilk sekiz aylık dönemini incelediğimizde 112.324.033 dolarlık bir bezelye ihracatı olduğunu görüyoruz. Türkiye 3 yılda eşi benzeri görülmemiş bir sıçrama yaparak bezelye ihracatında rekor kırmış durumda. Üstelik bu rekor bu yıl ile sınırlı kalacak gibi görünmüyor. Üreticinin ve ihracatçının iş birliği ile önümüzdeki yıllarda çok daha büyük bezelye ihracatı rakamları göreceğimizi söylemek mümkün. Dış pazarda bu yönde büyük bir talep var ve Türkiye bu pazarlara girmeye yahut mevcut pazarlardaki payını artırmaya oldukça kararlı." şeklinde konuştu.

Türk bezelyesine en büyük müşteri Irak

Türkiye’nin güney komşusu Irak'ın pek çok gıda ürününde olduğu gibi bezelye ihracatında da en büyük alıcı konumunda bulunduğunu söyleyen Boris Volfman, "Coğrafi yakınlık, siyasi ilişkiler ve Türk şirketlerinin bölgede aktifliğinin getirdiği avantajlar Türkiye’nin Irak’tan büyük ihracat gelirleri elde etmesinin en temek sebeplerinin başında geliyor. Siyasi istikrarsızlık sebebiyle üretim noktasında sorunlar yaşayan petrol zengini ülke özellikle gıda ürünlerinin temini için ilk olarak Türkiye’nin kapısını çalıyor. Uzmanlar siyasi sorunlar yaşanmadığı takdirde yakın zamanda Türkiye’den Irak’a gerçekleştirilen bezelye ihracatının rahatlıkla 100 milyon doların üzerine çıkacağı konusunda hemfikir. Türkiye’nin bezelye ihracatında en büyük paya sahip ikinci ülke ise 6.290.000 dolar ile Yemen olarak karşımıza çıkıyor. Uzun süredir iç karışıklıklar ile mücadele eden ülkede gıda ihtiyacı oldukça yüksek düzeye ulaşmış durumda. Bu alanda en yüksek ihracat gerçekleştirilen üçüncü ülke ise 6.113.949 dolar ile Afganistan. Türkiye şu an kırktan fazla ülkeye bezelye ihracatı gerçekleştirse de ihracatçının hedefi bu rakamı en az iki katına çıkartmak." dedi.

(Boris Volfman)
     
     

    
    

        

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.