Ortadoğu'da tansiyon yükseliyor! Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gazze'deki İsrail saldırılarına karşı sert sesini yükseltti. Borrell, bölgede yaşanan insani krizi ve İsrail'in uluslararası hukuku ihlal eden eylemlerini şiddetle kınadı. Binlerce sivilin ölümü ve altyapının yıkımıyla birlikte artan endişeler, uluslararası toplumu tedirgin ediyor. Bu çatışmalar, bölgede barış umutlarını daha da azaltıyor.
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) düzenlenen "Gazze Şeridi'nde İsrail ordusu tarafından insani yardım çalışanları, gazeteciler ve sivillerin öldürülmesine AB'nin tepkisi" başlıklı oturumda konuştu.
Ortadoğu'da yaşananlarının bölge için bir "dönüm noktası" olduğunu vurgulayan Borrell, İran ve İsrail arasındaki artan gerginliğin Gazze'deki insani trajediyi gölgede bırakmaması gerektiğini ifade etti.
"Gazze'de çocuklar açlıktan ölmeye başladı"
Borrell, Gazze'de çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 34 binden fazla sivilin hayatını kaybettiğini ve nüfusun yüzde 75'inin yerinden edildiğini hatırlatarak, çocukların açlıktan ölmeye başladığını belirtti.
Gazze Şeridi'ndeki sivil altyapının yüzde 60'ından fazlasının hasar gördüğünü ve yüzde 35'inin tamamen yok edildiğini belirten Borrell, "Gazze'deki şehirler, İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman şehirlerine yapılan saldırılardan daha fazla tahrip edildi." dedi.
İsrail'in saldırılarında Birleşmiş Milletler'e (BM) ait ajanslarda çalışan 200'den fazla insani yardım görevlisinin öldüğünü anımsatan Borrell, insani yardım çalışanlarının korunmasının uluslararası hukukun gereği olduğunu vurguladı.
"İsrail'in haklı çıkarılması mümkün mü?"
Borrell, İsrail ordusunun 1 Nisan'da Gazze'deki Deyr el-Belah bölgesine düzenlediği saldırıya işaret ederek, Dünya Merkez Mutfağının (World Central Kitchen-WCK) altısının yabancı, birinin de Filistinli olduğu 7 çalışanının öldüğünü belirtti. "İsrail ilk kez bunun dramatik bir hata olduğunu kabul etti. Ancak asıl soru şu: daha önce fark edilmeden kaç benzer hata yapıldı?" şeklinde konuştu.
İsrail'in bölgedeki basın mensuplarını da hedef aldığını belirten Borrell, "Yaklaşık 100 gazeteci ve medya çalışanı Gazze'deki saldırılarda öldürüldü. Bu gazetecilerin sesi, orada yaşananları aktarmak ve vatandaşları bilgilendirmek açısından hayati ön