Brent Petrol, Çin ve ABD'den gelen zayıf verilerle 70 doların altına düştü

Brent petrol, Çin ve ABD'deki zayıf ekonomik verilerin talep endişelerini artırmasıyla 70 doların altına geriledi. Uzmanlar, küresel arz fazlası ve azalan talep nedeniyle fiyatların bir süre daha düşük seyretmesini bekliyor.

Brent petrol, Çin ve ABD'den gelen zayıf ekonomik verilerin risk algısını artırmasıyla salı günü yüzde 3'ten fazla düşüşle 69,52 dolara geriledi. ABD'de Tedarik Yönetim Enstitüsü (ISM) imalat PMI verisi, ağustosta 47,2'ye yükselse de beklentilerin altında kaldı. Aynı şekilde, S&P Global'in imalat PMI verisi de ağustosta 47,9 ile tahminlerin gerisinde kaldı.

ÇİN'İN İTHALAT RAKAMLARI DURGUNLUK KORKULARINI TETİKLEDİ  

Çin'in ağustos ayı dış ticaret fazlası 91 milyar dolarla beklentileri aşarken, ihracat yüzde 8,7 artışla öngörülerin üzerinde gerçekleşti. Ancak ithalat sadece yüzde 0,5 artış göstererek beklentilerin altında kaldı. Çin'in bu zayıf ithalat verileri, küresel ekonomik durgunluk endişelerini artırdı. Bu gelişmeler ışığında, Brent petrol son iki haftadır 75 doların altında işlem görüyor. Dünkü işlemlerde ise 72,8 dolara kadar çıkan Brent petrol, günü yüzde 0,15'lik bir kayıpla 71,71 dolardan kapattı.

UZMANLAR 80 DOLARIN ALTINDA SEYRİN DEVAMINI BEKLİYOR

Piyasa uzmanları, zayıf makroekonomik verilerin talep düşüşüne işaret ettiğini ve Orta Doğu'da ateşkes çabalarının da etkisiyle petrol fiyatlarının bir süre daha 80 doların altında kalacağını öngörüyor. Bağımsız analist Gaurav Sharma, düşüşün hem küresel arz fazlası hem de azalan talep nedeniyle devam edebileceğini ifade etti. Osama Rizvi ise ABD'deki ekonomik daralma ve Çin'in petrol talebindeki azalma nedeniyle OPEC+'ın planladığı üretim artışını erteleyebileceğini belirtti.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.