Brent petrol fiyatı ne kadar?

Brent petrolün varil fiyatı uluslararası piyasalarda 72,84 dolara çıktı. OPEC+ grubunun üretim artışını ertelemesi ve ABD'deki ticari petrol stoklarındaki düşüş, fiyatları yukarı yönde etkiliyor. Bu durum, piyasalarda arz endişelerini artırarak Brent petrol fiyatlarının artışını destekliyor.

Brent petrolün varil fiyatı şu anda uluslararası piyasalarda 72,84 dolar olarak işlem görüyor. Önceki gün 74,64 dolara kadar yükselen fiyat, günü 72,62 dolardan kapatmıştı. Bugün saat 09:17 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,3 artarak 72,84 dolara ulaşmış durumda. Aynı zamanda Batı Texas türü (WTI) ham petrol varil fiyatı 69,04 dolardan işlem görmekte.

Petrol fiyatlarındaki artış, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerin ekim itibarıyla planlanan üretim artışını erteleyebileceği yönündeki beklentilerle destekleniyor. Bu durum, piyasa oyuncularının arz endişelerini artırarak fiyatların yükselmesine katkıda bulunuyor.

Ayrıca, ABD'nin ticari ham petrol stoklarındaki düşüş beklentisi de fiyatlar üzerinde etkili. Amerikan Petrol Enstitüsü (API), ABD'nin geçen hafta 7,4 milyon varil azalma olacağını öngördü; piyasa beklentisi ise 900 bin varil azalış yönündeydi. Bu durum, ülkede talebin arttığını gösteriyor.

ABD Enerji Enformasyon İdaresi'nin resmi stok verilerini gün içinde açıklaması bekleniyor. Bununla birlikte, ABD ekonomisinin beklenenden hızlı soğuyabileceğine dair endişeler, petrol piyasasında risk algısını artırarak fiyatları desteklemeye devam ediyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) yıl sonuna kadar 100 baz puanlık faiz indirimine gideceği düşünülüyor; bu ay için ise 50 baz puanlık bir indirim olasılığı yüzde 45'e yükseldi. Faiz indirimleri, ABD dolarının diğer para birimleri karşısındaki değerini kaybettirerek talebi olumlu yönde etkileyebilir ve bu da petrol fiyatlarını artırabilir.

BRENT PETROL NEDİR?

Brent petrol, dünya petrol piyasasına yön veren önemli bir petroldür. Londra Brent veya Brent Blend olarak da bilinir. Shell tarafından "Brent Goose" adı verilen bu petrol türü, içeriğinde yüzde 0,37 oranında sülfür bulundurur ve bu özelliği sayesinde "tatlı petrol" sınıfında yer alır. Düşük sülfürlü petrol, rafinerilerde daha kolay işlenebilir ve benzin veya dizel yakıt üretiminde avantaj sağlar. Ayrıca, denizden çıkarılması nedeniyle nakliyesi daha kolaydır.

BİR VARİL BRENT PETROL KAÇ LİTRE?

Bir varil petrol, yaklaşık 42 galon ham petrol eşdeğerindedir, bu da 159 litreye denk gelir. Bir varil ham petrolden ise 19,6 galon benzin, 10 galon dizel yakıt, 4 galon jet yakıtı, 1,7 galon ağır akaryakıt, 1,7 galon LPG ve 7,6 galon diğer türevler üretilebilir. Ancak tüm ham petrol türleri eşdeğer değildir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.