Brent petrol fiyatı ne kadar oldu?

Brent petrolün varil fiyatı uluslararası piyasalarda 74,20 dolardan işlem görüyor. Uluslararası Enerji Ajansı'nın raporuna göre, küresel petrol arzı bu yıl artacak, bu da fiyatları baskılayacak. Teknik seviyelerde 80,44 dolar direnç, 70,05 dolar ise destek olarak izleniyor.

Brent petrolün varil fiyatı, uluslararası piyasalarda 74,20 dolardan işlem görüyor. Önceki gün 75,37 dolara kadar yükselen fiyat, bu seviyeyi koruyamayarak yüzde 1,4 değer kaybıyla 74,37 dolar seviyesinde günü tamamladı.

Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) öngörülerine göre, bu yıl küresel petrol arzı geçen yıla göre artış gösterecek. Bu durum, piyasa katılımcılarının arz endişelerini hafifleterek petrol fiyatlarının düşmesine neden oluyor.

Brent petrolün varil fiyatı, saat 09.31 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,2 azalarak 74,20 dolara geriledi. Aynı zamanda Batı Texas türü (WTI) ham petrolün varili 70,23 dolardan işlem görüyor.

ARZ ENDİŞELERİ HAFİFLİYOR

IEA'nın eylül ayı petrol piyasası raporuna göre, küresel petrol arzının bu yıl günlük 660 bin varil artarak toplam 102 milyon 900 bin varile ulaşması bekleniyor. Mevcut gönüllü arz kesintilerinin devam etmesi durumunda, OPEC+ grubunun üretiminin günlük 820 bin varil azalması, OPEC+ dışı üretimin ise günlük 1 milyon 500 bin varil artması öngörülüyor. Ayrıca, IEA, 2025'te küresel petrol arzının bu yıla göre günlük 2 milyon varil artışla ortalama 105 milyon varile çıkacağını tahmin ediyor.

Küresel petrol talebinde ise, geçen ayki raporda tahmin edilenin altında bir artış beklendiği yönünde veriler, arz endişelerini azaltarak piyasa üzerindeki baskıyı azaltıyor.

HANGİ SEVİYELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Rapora göre, küresel petrol talebinin bu yıl günlük 862 bin varil artışla 102 milyon 840 bin varil seviyesine ulaşması bekleniyor. IEA, geçen ayki raporunda bu artışın günlük 900 bin varil olacağını tahmin etmişti. Bunun yanı sıra, OPEC’in küresel petrol talebi tahminini önceki raporuna göre günlük 106 bin varil aşağı yönlü revize etmesi ve İsrail’in İran'ın enerji santrallerine saldırmayacağına dair haber akışları, petrol fiyatlarını baskılamaya devam ediyor.

Brent petrolde teknik olarak, 80,44 dolar direnç, 70,05 dolar ise destek seviyesi olarak izlenecek.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.