Brent Petrol Varil Fiyatı 82,52 Dolar Seviyesinde

Brent petrolünün varil fiyatı, dün 82,53 doları görerek günü 82,37 dolardan kapattı. Bugün 82,52 dolara yükseldi. ABD'den gelen güçlü ekonomik veriler ve Fed'in faiz indirim beklentileri, petrol fiyatlarını olumlu etkiledi. WTI petrolü ise 78,44 dolardan işlem görüyor.

Brent petrolünün varil fiyatı dün 82,53 dolara kadar yükselerek günü 82,37 dolardan tamamladı. Bugün ise 82,52 dolara çıktı. Bu yükselişte, ABD’den gelen güçlü ekonomik veriler ve Fed’in faiz indirim beklentileri etkili oldu. Ayrıca, ABD’nin ham petrol ve benzin stoklarındaki azalma da fiyatların artışını destekliyor. WTI petrolü ise 78,44 dolardan işlem görüyor.

Dün 82,53 dolara kadar yükselen Brent petrolünün varil fiyatı, günü 82,37 dolardan kapattı. Bugün ise saat 09:04 itibarıyla, kapanış fiyatına göre yüzde 0,7 artarak 82,52 dolara çıktı. Aynı dakikalarda Batı Texas türü (WTI) ham petrolün varili ise 78,44 dolardan işlem gördü.

Bu artışta, ABD’den gelen güçlü ekonomik sinyallerin dünyanın en büyük petrol tüketicisi olan ülkede talebin yüksek kalacağı beklentilerini artırması etkili oldu. ABD Ticaret Bakanlığı, nisan-haziran dönemine ilişkin Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) öncü verilerinin yüzde 2,8 artışa işaret ettiğini açıkladı. Beklentilerin üzerinde büyüme gösteren ABD ekonomisinin, söz konusu dönemde yüzde 2 büyüyeceği tahmin ediliyordu.

ABD Merkez Bankası (Fed) tarafından faiz indirimleri beklentileri de piyasaları etkiliyor. Fed’in enflasyonla mücadele kapsamında gelecek hafta politika faizini son kez sabit bırakması beklenirken, yıl sonuna kadar üç faiz indirimi yapılacağı öngörülüyor. Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, yıl sonunda politika faizinin yüzde 55 ihtimalle yüzde 4,50 ile 4,75 aralığında, yüzde 36 ihtimalle ise 4,75 ile 5 aralığında olacağı tahmin ediliyor.

Bu tahminler, ABD dolarının diğer para birimleri karşısında değer kaybetmesine yol açarak petrolü diğer para birimlerini kullananlar için daha ucuz hale getiriyor ve talebi olumlu yönde etkiliyor. ABD Dolar Endeksi sabah saatlerinde yüzde 0,07 azalarak 104,28 oldu.

ABD’nin ham petrol ve benzin stoklarındaki azalma da fiyatların artışını destekliyor. ABD Enerji Enformasyon İdaresi, ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta ortalama 2 milyon 500 bin varil azalarak 457 milyon 100 bin varil seviyesine gerilediğini açıkladı. Stoklardaki düşüş, piyasa oyuncularının talep endişelerini hafifletiyor ve fiyatları olumlu yönde etkiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.