Brezilya erişim engeli getirmişti: Elon Musk, X'e yasağı böyle deldi

Elon Musk'ın X platformunun sunucularına erişim şeklini değiştirmesiyle, Brezilya'daki erişim engeli kısmi olarak aşıldı. Brezilya'da 20 milyon aktif kullanıcısı bulunan X, mahkeme tarafından getirilen yasak nedeniyle ağustos ayından bu yana erişilemiyordu.

ABD'li milyarder Elon Musk'ın X sosyal medya platformunun sunucularına erişim şeklini değiştirmesi sonucunda, Brezilya'da platforma getirilen erişim engelinin kısmi olarak aşıldığı bildirildi.

Brezilya'da 20 milyondan fazla aktif kullanıcısı bulunan X, ağustos sonundan bu yana bazı anlaşmazlıklar nedeniyle erişilemez hale gelmişti. Ancak, X'in IP adreslerini inceleyen uzmanlar, platformun kullanıcıları Cloudflare adlı bir içerik dağıtım ağı üzerinden kendi sunucularına yönlendirmeye başladığını belirtti. Bu durum, X’in sunucularını koruyan bir dijital kalkan gibi çalışan Cloudflare’ın trafiği filtreleyip orijinal IP adresinin tanınmasını engellediği anlamına geliyor.

Siber güvenlik uzmanı Pedro Diogenes, "Elon Musk'ın sosyal ağının kullanmaya başladığı hizmet, şirketin sunucularını koruyan bir dijital kalkan gibi çalışıyor" şeklinde açıklama yaptı. Diogenes, bu sistemin bir "ara sunucu" görevi gördüğünü ve kullanıcılarla X’in sunucuları arasında trafiği filtrelediğini ifade etti.

Brezilya'daki bazı X kullanıcıları, bu gelişmenin ardından sosyal medya platformuna yeniden erişim sağlamayı başardı. Ancak Elon Musk, X'in Brezilya’daki erişim engelini kısmi olarak aşmasıyla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Ulusal Telekomünikasyon Ajansı (Anatel), X'e getirilen yasakla ilgili bir değişiklik olmadığını ve durumun incelendiğini duyurdu.

 

BREZİLYA'DA X’E GETİRİLEN YASAK


Brezilya Yüksek Mahkemesi, eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro hakkında yürütülen "darbe girişimi" soruşturması kapsamında X'ten bazı kişilere ait verilerin sağlanmasını ve bazı hesapların engellenmesini talep etmişti. Şirket bu talebi reddedince, mahkeme X’e ülkede yasal temsilci ataması için 24 saat süre vermişti. Süre içinde temsilci atanmadığı için, 31 Ağustos'ta Brezilya Yüksek Mahkemesi, temsilci atanana ve kesilen para cezaları ödenene kadar X’e erişim engeli getirilmesini kararlaştırmıştı.

Elon Musk ise bu karara karşı çıkarak, "İfade özgürlüğü, demokrasinin temel taşıdır ve Brezilya’daki seçilmeyen sözde yargıç, bunu siyasi nedenlerden dolayı yok ediyor" şeklinde bir paylaşım yapmıştı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.