Britanya'da Aşırı Sağcı Olaylar Sonrası Hapishane Krizi

Britanya hükûmeti, aşırı sağcı sokak olaylarının ardından hapishanelerdeki kapasite sorunlarını yönetmek için "Erken Şafak Operasyonu"nu başlattı. Bu acil önlem, tutukluların polis hücrelerinde bekletilmesine olanak tanıyor.

Britanya hükûmeti, üç kız çocuğunun öldüğü bıçaklı saldırının ardından 30 Temmuz’da başlayan aşırı sağcı sokak olaylarının ülke genelinde yayılmasıyla "sokaklardaki şiddetli haydutluklarla mücadele" eyleminin hapishanelerdeki uzun süredir devam eden kapasite sorunlarını daha da kötüleştirdiğini açıkladı. Bu durumu yönetmek amacıyla "Erken Şafak Operasyonu"nu devreye soktu.

Erken Şafak Operasyonu, hapishanelerdeki ani yoğunluğu yönetmek için kısa süreli bir acil durum önlemi olarak uygulamaya alındı. Bu operasyon kapsamında, sanıkların hapishane yatakları boşalana kadar polis hücrelerinde tutulmasına izin veriliyor. Böylece, tutuklananların mahkemeye götürülmeden önce bir hücre garantisi olmadan beklemeleri sağlanıyor. Bu uygulama en son mayıs ayında, Londra ve ülkenin kuzeydoğusunda başlatılmıştı. Aynı dönemde, hapishanelerdeki yer sıkıntısı nedeniyle polise daha az tutuklama yapılması talimatı verilmişti.

Mahkemeler ve Adaletten Sorumlu Devlet Bakanı James Timpson, "Krizde olan ve şoklara maruz kalan bir adalet sistemini devraldık. Bu nedenle, onu çalışır durumda tutmak için zor ama gerekli kararlar almak zorunda kaldık" dedi ve acil durum tedbirlerinin "ülkenin bazı bölgelerinde hissedilen baskının yönetilmesine" yardımcı olacağını belirtti. Timpson, kamuoyuna risk oluşturan hiç kimsenin "kefaletle serbest bırakılmayacağını" ve polisin suçluları tutuklama kabiliyetinin etkilenmeyeceğini de ekledi.

Göçmen karşıtı ve aşırı sağcı ayaklanmalar nedeniyle 100’den fazla kişi hakkında ceza verildi. Cezaevi Memurları Derneği Ulusal Başkanı Mark Fairhurst, geçen hafta hapishane kompleksine uzun zamandır görmediği kadar çok yeni başvuru yapıldığını belirtti. "Geçen hafta en büyük yeni kabul akınını yaşadık. 397 yeni kabul aldık. Cuma günü itibarıyla en fazla baskıyı hisseden erişkin kapalı erkek bölümünde yalnızca 340 yerimiz kaldı" dedi.

Savcılar, Britanya'nın bazı bölgelerinde yaşanan isyanlara karıştıkları iddiasıyla suçlanan kişilerin davalarını hızlandırmaya çalışıyor. Geçen pazartesi gününe kadar 927 kişi tutuklandı ve bunlardan 466'sı hakkında dava açıldı. Adalet Bakanlığı, hapishanelerdeki şiddet ve kendine zarar verme olaylarının "kabul edilemez" düzeyde olduğunu, aşırı kalabalık nedeniyle bazı hapishanelerin "çöküş noktasına" geldiğini bildirdi.

Adalet Bakanı Shabana Mahmood, yer açmak amacıyla şartlı tahliyenin mümkün olabilmesi için çekilmesi gereken ceza oranını geçici olarak yüzde 50'den yüzde 40'a düşürmeyi planlıyor. Eylül ve ekim aylarında 5,500 kişinin serbest bırakılması bekleniyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.