Bu 4 belirti varsa dikkat: Bağırsaklarınızda emilim bozukluğu olabilir!

Memorial Kayseri Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Mustafa Kaplan, emilim bozukluğu ile ilgili bilgi verdi. Emilim bozukluğu olarak bilinen malabsorbsiyon sendromu, bağırsakların besin bileşenlerini yeterince sindirememesine ya da emilmemesine neden oluyor.

MALABSORBSİYON SENDROMUNUN ETKİLERİ VE TEDAVİSİ

MALABSORBSİYON SENDROMU NEDİR?

Malabsorbsiyon sendromu, alınan besinlerin vücutta etkili bir şekilde emilmesini engelleyen bir sindirim bozukluğudur. Bu durum sindirimi ve emilimi tam olarak gerçekleşmeyen besin maddelerinin ince bağırsakta emiliminin bozulması sonucu ortaya çıkar. Memorial Kayseri Hastanesi Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Mustafa Kaplan, emilim bozukluğu ile ilgili bilgi verdi.

BELİRTİLERİ VE ETKİLERİ

Malabsorbsiyon sendromu, hazımsızlık, karın ağrısı, şişkinlik, gaz, mide bulantısı, kusma, ishal ve yağlı dışkılama gibi semptomlarla kendini gösterir. Bu semptomlarla birlikte zamanla yetersiz beslenmenin birçok etkisi ortaya çıkar, bunlar arasında aşırı kilo kaybı, kas erimesi, enfeksiyon riskinin artması, göz, kemik, cilt ve saçlarda olumsuz değişiklikler, morarmalar, ödem, baş dönmesi, sinirlilik ve yorgunluk gibi durumlar yer alır.

TEDAVİ YAKLAŞIMLARI

Malabsorbsiyon sendromunun tedavisinde öncelikle altında yatan hastalığın tespit edilmesi ve tedavi edilmesi önemlidir. Örneğin, Crohn hastalığı gibi inflamatuar bağırsak hastalıkları, çölyak hastalığı, pankreas yetmezliği gibi hastalıklar malabsorbsiyona yol açabilir ve bu hastalıkların tedavisiyle sendromun etkileri azaltılabilir. Tedavi sürecinde hastalara eksik kalan besin ve vitaminlerin takviyesi yapılır, özellikle kalsiyum, D vitamini, demir, folik asit ve B12 vitaminleri önemlidir. Bunun yanı sıra, pankreas yetmezliği gibi durumlarda pankreas enzimi içeren ilaçlar kullanılabilir veya total parenteral nutrisyon (TPN) denilen damardan beslenme yöntemine başvurulabilir.

SONUÇ OLARAK

Malabsorbsiyon sendromu sindirim sisteminin düzgün çalışmasını engelleyen ve birçok sağlık sorununa yol açabilen ciddi bir durumdur. Bu sendromun etkilerini azaltmak ve yönetmek için altta yatan hastalığın tedavisi, beslenme desteği ve gerekli takviyelerin yapılması önemlidir. Tedavi sürecinde hastanın durumuna uygun olarak doktor tarafından belirlenen yaklaşımların izlenmesi gerekmektedir.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.