Birçok bitki, zararsız görünse de insan sağlığı için büyük tehditler oluşturabilir. İşte dikkat edilmesi gereken en tehlikeli bitkilerden bazıları:
MANŞİNEL: "KÜÇÜK ÖLÜM ELMASI"
Karayipler, Florida ve Orta-Güney Amerika’da yetişen manşinel ağacı, yapraklarından meyvesine kadar toksinlerle doludur. Bu bitkinin meyvesini yemek ağız ve yemek borusunda şişliklere neden olabilirken, yalnızca ağacına dokunmak bile ciltte şiddetli alerjik reaksiyonlara yol açabilir. İçerdiği formol kimyasalı nedeniyle "küçük ölüm elması" adı verilen bu bitkiden kesinlikle uzak durulmalıdır.
ZEHİRLİ SARMAŞIK
Kuzey Amerika’da yaygın olarak bulunan zehirli sarmaşık, urushiol adı verilen kimyasalı içerir. Bu madde, ciltte şiddetli kaşıntı, kızarıklık ve iltihaplı reaksiyonlara sebep olabilir. Daha da kötüsü, urushiol maddesi bitkiye temas eden giysiler ya da eşyalar üzerinde uzun süre kalabilir ve dolaylı yoldan zarar verebilir.
ISIRGAN OTU
Avrasya, Kuzey Amerika ve Kuzey Afrika’da sıkça karşılaşılan ısırgan otu, cilde temas ettiğinde yanma, karıncalanma ve kaşıntı gibi rahatsızlıklar yaratır. Yaprakları ve gövdesi formik asit içeren batıcı tüylerle kaplıdır. Dokunulduğunda hemen etki gösteren bu bitki, uzun süreli temasta ciltte daha ciddi tahrişlere neden olabilir.
ACI ÇALISI: AFRİKA ZEHİRLİ SARMAŞIĞI
Güney Afrika’da görülen acı çalısı, salgıladığı kimyasal bileşiklerle ciltte kabarcıklı döküntüler ve morarma yapabilir. Öz suyu kuruyarak siyah renge dönen bu bitki, sadece temasıyla bile ciddi cilt reaksiyonlarına neden olabilir.