Yasak olmasına rağmen internet üzerinde "Evde tütün sararak para kazanma" başlıklı ilanların artması dikkat çekiyor. Bu işi ek gelir için yapanlar, hapis cezası riskiyle karşı karşıya. Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre, 2018 yılında gümrüklerde ele geçirilen tütün miktarı 33 bin 369 tonken, bu rakam 2024'ün ocak-ağustos döneminde 100 bin 393 tona ulaştı. Aynı dönemde Gümrük Muhafaza ekipleri, toplam değeri 247 milyon 880 bin 943 lira olan sigara, puro, tütün, sigara kağıdı ve fitrelerin kaçak yollarla ülkeye girişini engelledi.
Türkiye'de 15 yaş üstü nüfusun yüzde 27,6'sının sigara kullanmasıyla birlikte, tütün dükkanlarında kıyılmış tütünün yanı sıra sigara kağıdı, filtre, tabaka ve nargile tütünü de satılıyor. Sigara tiryakileri, tütünü genellikle ellerinde sararak veya tek sarım yapabilen makinelerle içime hazır hale getiriyorlar.
Ancak, sarmalık kıyılmış tütünün makaron içerisine doldurulup veya yaprak sigara kağıdına sarılarak satılması yasak. Bu yasağa rağmen, birçok tütün dükkanında açık sigara satışı giderek yaygınlaşıyor. Genellikle dükkanlarda, kadınlar tarafından elle veya makineyle sarılan sigaralar, paket başı ücretle satışa sunuluyor.
Kaçak tütünün satışa hazırlanmasında çalışan ve yaptıkları işin yasa dışı olduğunun farkında olmayan kadınlara yönelik ilanlar son dönemde arttı. Bu ilanlar, "Evde tütün sararak para kazanma" başlığıyla sosyal medyada yer alarak kadınları hedef alıyor.
İlanlara başvuran kişiler, dolandırıcıların talep ettiği başlangıç ücretini gönderdikten sonra ya paralarını alamıyor ya da sardıkları sigaraların karşılığı ödenmeyerek mağdur ediliyor. Ayrıca bazı dolandırıcılar, küçük miktarlarda para transferi yapıldıktan sonra mağdurların kişisel bilgilerini edinip, bu bilgileri para aklama amacıyla kullanıyor.
Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz, internet üzerinde tütün sarma ilanlarının arttığını belirterek, mağdurların ilk aşamada bir ücret ödemek üzere IBAN numarası aldığını ifade etti. Gündüz, bir süre sonra dolandırıcıların "cihazlarımızı gönderip, tütün sararak para kazanacaksınız" gibi yanıltıcı ifadelerle kişisel bilgileri elde ettiğini vurguladı.
Tütün sarma işinin bir suç olduğunu ve bu suça 3-5 yıl hapis cezası verilebileceğini belirten Gündüz, bu işte yer alarak hem suçlu duruma düşülmemesi gerektiğini hem de dolandırıcıların hedefi olmaktan kaçınılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, bu ilanların şikayet edilmesi gerektiğini vurguladı. Ek gelir amacıyla bu tür ilanlara yönelenlerin, "komşu yapıyor, kazanıyor" gibi yanlış bilgilere dayalı bir ilgi gösterdiğini ifade eden Gündüz, kaçak kıyılmış tütünün içime hazır hale getirilmesinin suç olduğunu da sözlerine ekledi.