Türkiye'de, otomobil fiyatlarının yüksek olması ve taşıt kredisi maliyetlerinin artmasıyla birlikte, otomobil kiralamak daha cazip hale geliyor. Avrupa'nın en pahalı otomobillerinin Türkiye'de satılmasına rağmen, kiralama fiyatları Avrupa'ya göre daha uygun seviyelerde.
Türkiye'de, küçük sınıfta (B) manuel şanzımanlı yeni bir otomobilin fiyatı, yüksek vergiler nedeniyle genellikle ortalama 1 milyon TL'ye kadar çıkabiliyor. Bu vergi oranları genellikle %116'ya kadar ulaşırken, taşıt kredisi koşulları ve kredi maliyetleri de yüksek olabiliyor. Bu durum, sıfır otomobil almak isteyenler için önemli bir mali yük oluşturuyor.
KREDİ KOŞULLARI VE MALİYETLER
Özpeynirci, bir otomobil almak isteyen kişinin genellikle maksimum %30'luk bir taşıt kredisi kullanabildiğine işaret ediyor. Bu durumda, 1 milyon TL değerinde bir otomobilin alınabilmesi için 700 bin TL'nin peşin ödenmesi ve 24 ay vadeli 300 bin TL kredi kullanılması gerekiyor. Aylık ödemeleri ortalama 23-25 bin TL arasında değişen bu kredi, toplamda 24 ay sonunda 550 bin TL gibi bir maliyetle sonuçlanıyor. Bu şekilde, 1 milyon TL değerindeki bir otomobilin nihai maliyeti yaklaşık olarak 1 milyon 250 bin TL'ye kadar çıkabiliyor.
KİRALAMANIN AVANTAJLARI
Özpeynirci'nin paylaşımına göre, aynı otomobilin günlük kiralama bedeli ortalama olarak 1100 TL (31 Euro) ve aylık kira ücreti yaklaşık 34 bin TL civarında. Avrupa'da günlük kiralama ücretleri genellikle 90-100 Euro arasında seyrederken, Türkiye'de bu rakamların daha düşük olması dikkat çekiyor. Uzun vadeli kiralamalarda ise maliyetler daha da azalıyor.
Özpeynirci, sosyal medya paylaşımında, "Bu kredi koşulları ve maliyetlerle peşin parası olan ya da olmayan için kiralamak daha cazip görünüyor," diyerek sıfır otomobil almak yerine kiralamanın avantajlarını vurguluyor. Özellikle mevcut taşıt kredisi düzenlemeleri ve yüksek otomobil vergileri, sıfır araç edinmeyi zorlaştırırken, kiralamak çekici bir seçenek olarak öne çıkıyor.