Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü 2021 senesinde "BMDTÖ En İyi Turizm Köyü" girişimini başlattı. Bu girişim çerçevesinde en fazla 15 bin nüfuslu, tarım, ormancılık, hayvancılık ve balıkçılık gibi geleneksel faaliyetlerin yürütüldüğü, geleneksel yaşam tarzını ve değerlerini sürdüren ve bu yönde turizm vizyonuna sahip gelişmekte olan köyler başvurabiliyor.
2023 yılında BMDTÖ tarafından ilan edilen kriterlere uygun olan başvurular Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından tamamlandı. 2023 yılı için İzmir Selçuk’taki Şirince Köyü "En İyi Turizm Köyü" unvanını almaya hak kazandı. Türkiye'den listeye 4 köy girdi. En İyi Turizm Köyleri listesine giren köyler ise şu şekilde...
MUSTAFAPAŞA KÖYÜ-NEVŞEHİR
Nevşehir ilinin Ürgüp ilçesine bağlanan Mustafapaşa köyü de listede yer aldı. Mustafapaşa Köyü adı, 1476 ve 1927 yılı kayıtlarında Sinason olarak geçmekteydi. 1966 senesinde beldeye dönüşen kasabanın belediye statüsü, nüfusunun 2000 kişinin altına düşmesi üzerine 2013 senesinde sona erdi. Köy; Nevşehir iline 23 km, Ürgüp ilçesine 5 km uzaklıkta bulunmakta.
Günümüzde Kültür Bakanlığı tarafınca korunan kasaba 1981 senesinde turizme açılmış. Mustafapaşa’da asırlık yaşıyla 93 ev, sayısı 30’a yakın kilise ve şapel görsel bir tarih şöleni sunuyor.
TARAKLI KÖYÜ-SAKARYA
Sakarya'da bulunan Taraklı köyü, tarih süresince doğal yapısını korumayı başarmıştır. Türkiye'nin en gözde destinasyonlarından biridir. Sakin Kent unvanına sahip olan bu büyüleyici ilçe, doğal güzellikleri ve tarihi zenginlikleriyle adeta bir masal diyarını andırır.
İZMİR- BİRGİ KÖYÜ
Birgi Köyü, tarihi ve kültürel değerleri, eşsiz doğal güzellikleri ve UNESCO Dünya Mirası statüsü ile İzmir ve Türkiye'nin gurur kaynaklarından biridir. Tarihi yapıları, geleneksel yaşam tarzını yansıtan evleri ve mistik atmosferiyle Birgi Köyü, hem yerli hem de yabancı ziyaretçiler için keşfedilmeye değer bir destinasyondur. Tarih ve doğa severler için adeta bir hazinedir.
İZMİR ŞİRİNCE KÖYÜ
İzmir'in Selçuk İlçesi'ne bulunan tarihi mimarisi korunmuş turistik bir köydür. Özgün adı olan Kırkınca'nın efsanevi bir çağda dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği rivayet edilir. Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince gibi biçimler alan bu ad, Cumhuriyet'in ilk yıllarında dönemin İzmir valisi Kazım Dirik'in talimatıyla Şirince şeklinde resmileştirilmiştir.