Bu psikolojik hastalık sizi ölüme kadar götürüyor! Yaşamı 4 kat kısalttığı kanıtlandı

Bilim insanlarının İsveç'te gerçekleştirdiği araştırmaya göre, hipokondriyazis tanısı konmuş bireylerin daha erken yaşama veda ettiği ortaya çıktı. Peki hipokondriyazis nedir? Belirtiler nelerdir? İşte tüm detaylar...

Bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre, İsveç'te hipokondriyazis tanısı konmuş bireylerin daha erken yaşama veda ettiği ortaya çıktı. 4 bin 129 hipokondriyazis hastası ile 41 bin 290 sağlıklı bireyin verilerinin incelendiği araştırmada, bu rahatsızlığa sahip olanların hem doğal hem de doğal olmayan nedenlerle diğerlerine göre daha erken öldüğü tespit edildi.

HASTALIK HASTALIĞINA SAHİP BİREYLERİN YAŞAM SÜRESİ KISALDI

Araştırmanın başyazarı David Mataix-Cols, binlerce kişiye ait 24 senelik veriyi analiz ederek literatürdeki eksiklikleri giderdiklerini belirtti. Hipokondriyazis tanısı konmuş kişilerde intihar oranının, bu rahatsızlığı taşımayanlara göre 4 kat daha fazla olduğunu vurgulayan Mataix-Cols, sağlıklı bir yaşam sürmek adına sürekli endişe içinde olanların daha erken yaşama veda ettiğini gösteren bu bulgunun önemli olduğunu ifade etti.

DR. JONATHAN E. ALPERT'TEN AÇIKLAMA: "CİDDİ HASTALIKTAN KAÇINMAK İÇİN ENDİŞE İÇİNDE YAŞAYANLAR VAR"

Montefiore Tıp Merkezi'nden Dr. Jonathan E. Alpert, araştırmaya ilişkin yaptığı açıklamada, birçok kişide hafif düzeyde hipokondriyazis belirtilerine rastlanabileceğini ancak bazı insanların ciddi bir hastalığa yakalanmamak için sürekli endişe içinde yaşadığını kaydederek, bu durumun hastalık hastalığına sahip bireylerde erken ölümle sonuçlandığını belirtti.

HASTALIK HASTALIĞI NEDİR?

Hipokondriyazis, kişinin gerçekte var olmayan ciddi bir hastalığa yakalandığına dair yoğun endişe, korku ve kaygı duymasıyla tanımlanan tıbbi bir rahatsızlıktır. Bu hastalık, bireyin herhangi bir fiziksel semptom olmaksızın sürekli olarak kendisini hasta hissetmesi ve küçük belirtileri abartarak ciddi bir hastalıkla ilişkilendirmesi şeklinde kendini gösterir.

HASTALIK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Hipokondriyazis krizi, kişinin kendisini hastalık noktasında yoğun kaygı, panik ve korku içinde hissettiği bir durumu ifade eder. Bu kriz sırasında birey, kalp çarpıntısı, ölüm korkusu, nefes darlığı, terleme gibi fiziksel belirtiler yaşayabilir. Bu durum genellikle günlük yaşam stresi veya kişisel problemlerle ilişkilendirilebilir.

Hipokondriyazis hastalığının nedeni net olarak bilinmemekle birlikte, günlük yaşam stresi, travmatik olaylar, çevresel faktörler ve kişilik özellikleri gibi etkenlerin rol oynayabileceği belirtilir. Çocuklukta ciddi bir hastalık geçirme, sevilen birinin kaybı, ailede ciddi bir hastalığın bulunması gibi faktörler hipokondriyazise zemin hazırlayabilir.

Hipokondriyazis belirtileri arasında sağlıkla ilgili aşırı endişe, sürekli olarak hastalıkları araştırma ve kontrol etme davranışları, doktor randevularına sıkça gitme isteği, sosyal izolasyon, panik atak yaşama eğilimi ve sürekli fiziksel belirtileri düşünme gibi durumlar bulunur. Bu belirtiler, bireyin günlük yaşamını ve sosyal ilişkilerini önemli ölçüde etkileyebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri

Kalp böbrek ve gut hastalarına uzmanlardan beslenme tavsiyeleri
Hayalet hastalık ‘lyme’ın 300 hastalığa benzer belirtileri var!
Uzmanlar uyarıyor: Masa başında çalışanlar dikkat!
Gebeliği önlemede çok etkili o yöntem: Deri altı implantı!
Duygusal açlık obeziteye yol açıyor!