Bu yeni değişiklikle istifa edenler bile tazminatlarının tamamını alma hakkına sahip olacak!

İş Kanunu'nda yapılan son değişikliklerle, çalışanlar tazminat haklarını koruyorlar. Çalışanlar, belirli şartları sağladıkları sürece iş değişikliği yaparken bile tazminat alma hakkına sahip olabilirler.

Kıdem tazminatı, belirli bir iş yerinde çalışılan sürenin ardından işten ayrılma veya emeklilik durumlarında hak edilen bir ücret olarak genellikle tanımlanır. Örneğin, bir kişi 5 yıl boyunca bir şirkette çalışırsa, 5. yılın sonunda işten çıkarılırsa veya emekli olursa, son aldığı aylık brüt ücretin 5 katı kadar tazminat alma hakkına sahip olabilir. Bu tazminat, bazı durumlarda maddi sıkıntıları hafifletici bir rol oynasa da, istifa etme durumunda işveren, tazminat ödememe hakkını kullanabilir.

BU ŞARTLARI SAĞLAYANLAR İSTİFA ETSE DE TAZMİNAT ALABİLECEK

Son yıllarda Türkiye'de İş Kanunu'nda yapılan büyük değişiklikler, çalışanlara, ihlal durumlarında bile istifa etme ve kıdem tazminatından eksiksiz yararlanma hakkı sağlamaktadır. Eğer iş hayatınızda aşağıdaki durumlarla karşılaştıysanız, bulunduğunuz şirketten istifa ederek kıdem tazminatınızı eksiksiz alabilirsiniz.

İşte o şartlar:

- Maaşınız zamanında yatmamışsa
- Fazla mesai ücretlerin geç ya da eksik ödeniyorsa
- İşyerinde bir üst kademedeki kişi tarafınca baskıya / mobbinge maruz kalıyorsan
- Maaşın bir kısmı hesabına, bir kısmı ise (prim adıyla) elden veriliyorsa
- Yıllık izin ya da resmi tatiller olmak üzere izin hakların kullandırılmıyorsa

SAĞLIK GEREKÇESİYLE İŞTEN AYRILMALAR DA TAZMİNAT HAKKINA NEDEN OLMAKTA

Benzer şekilde, işçi, bir doktordan 'gürültülü bir ortamda çalışmaması gerektiği' yönünde bir rapor aldığında, bu durumu işverene bildirerek sağlık sorunları nedeniyle işten ayrılmak isteyebilir. Bu durumda, işçi de tıpkı askerlik nedeniyle işten ayrılan kişi gibi kıdem tazminatına hak kazanır. Bu örnek üzerinden görüleceği gibi, sağlık sorunlarına dayalı olarak işten ayrılan bir kişi de kıdem tazminatı alma hakkına sahip olabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.