Bu yöntem erken emeklilik yolunu açıyor: 31 Aralık son tarih! Emeklilik borçlanması ve ihya için son şans!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), erken emekli olmak isteyenler için çeşitli yöntemler sunuyor. Borçlanma ve ihya ise ilk akla gelenler. Ancak 31 Aralık kritik tarih. Bu tarihe kadar başvuranlar zamdan etkilenmeyecek!

Erken emeklilikle ilgili mevcut uygulamalara göre birçok seçenek yer alıyor. Bu seçenekler arasında özellikle borçlanma yoluyla emeklilik ilk sırada yer alıyor. Erken emeklilik yolunu açan borçlanma ve ihyaya yönelik tutarlar ise yeni yıldan itibaren tekrar güncellenecek. 2024 Ocak ayından itibaren uygulanacak yeni askeri ücret ile yapılacak ödeme miktarları artacak.

31 Aralık’a kadar başvuran kişilerin borçlanma ve ihya tutarlarında yapılacak artıştan etkilenmeyeceği ifade ediliyor. Emeklilik tarihini öne çekmek isteyenler için mevcut sisteme göre borçlanma ve ihya tutarlarında ise birçok detay bulunuyor.

31 ARALIK KRİTİK TARİH!

Yeni yıl az bir süre kala birçok kalemde ne kadar artış yapılacağına dair merak da artmış durumda. Asgari ücretin artmasıyla birlikte 1 Ocak’tan itibaren erken emeklilik yolunu açan borçlanma ve ihya tutarları da artıyor.

Borçlanmada en düşük ve en yüksek tutarları asgari ücrete göre belirlenmektedir. 1 aylık doğum ve askerlik borçlanmasında en düşük tutar, brüt asgari ücretin yüzde 32’si kadar oluyor. Mevcut asgari ücrete göre 2023 yılı itibariyle en düşük borçlanma tutarı 4 bin 292 TL olarak hesaplanıyor. 31 Aralık’a kadar başvuranlar ise Ocak ayında gelecek zamdan etkilenmeyecek.

BAĞ KUR’LULARA İHYA İLE ERKEN EMEKLİLİK DETAYI!

Bağ Kur’lular ise eksik primlerini tamamlamak ve emekli olmak için ihya yöntemine başvuruyor. Geçmişte prim borcu nedeniyle dondurulan hizmet süreleri olan kişilerin tamamını talepte bulunduğu tarihteki asgari ücret üzerinden canlandırılabiliyor. En az günlük asgari ücretin yüzde 34,5’i oranında prim ödenerek ihya işlemleri hesaplanıyor.

DOĞUM VE ASKERLİK BORÇLANMASI NE KADAR?

Ocak ayında yeniden zamlanacak doğum ve askerlik borçlanmasına yönelik hemen başvuru yapılması gerekiyor. Doğum ve askerlik borçlanması kapsamında mevcut duruma göre, en düşük günlük en düşük 143,09 TL olan borçlanma tutarı, %40’lık asgari ücret artışı halinde 200,32 TL olacak.

Ekonomi Haberleri

Antalya'da Dev Bir Holding İflas Etti!
Bitcoin'de dikkate değer bir yükseliş görüldü
Kriz Derinleşiyor: 30 Yıllık Firma Konkordato İlan Etti! İflaslar Artıyor!
Fed raporu sonucu: En yüksek endişe kaynağı enflasyon!
Brent petrolün varil fiyatı dün 84,49 dolara kadar yükseldi