Bulgar Arkeologlar, Roma Kanalizasyonunda Hermes Heykeli Buldu

Bulgar arkeologlar, antik Roma kanalizasyonunda Yunan tanrısı Hermes’i tasvir eden 2 metre uzunluğunda mermer bir heykel buldu. M.S. 388’deki deprem sonrası heykelin kanalizasyona yerleştirildiği düşünülüyor.

Bulgar arkeologlar, antik Roma kanalizasyonunda yaptıkları kazıda 2 metre uzunluğunda, Yunan tanrısı Hermes’i tasvir eden mükemmel korunmuş bir mermer heykel keşfetti. Heraclea Sintica antik kentinde yapılan kazılarda bulunan bu değerli eser, M.S. 388’deki büyük bir depremin ardından dikkatlice saklanmış olabilir.

Bulgar arkeologlar bu hafta, antik Roma kanalizasyonunda gerçekleştirdikleri kazı sırasında dikkat çekici bir hazine buldu: Yunan tanrısı Hermes’i tasvir eden, oldukça iyi korunmuş bir mermer heykel.

2 metre uzunluğundaki bu heykel, Bulgaristan’ın güneybatısında, Yunanistan sınırına yakın Heraclea Sintica antik kentinde yapılan kazı çalışmaları sırasında keşfedildi. Arkeologlar, M.S. 388 yılında meydana gelen büyük bir depremin, genişleyen kenti tahrip ettikten sonra heykelin dikkatlice kanalizasyona yerleştirildiğini ve üzerinin toprakla kapatıldığını belirtti. Bu yöntemin, heykelin günümüze kadar iyi korunmasını sağladığı ifade ediliyor.

Çalışmalara liderlik eden arkeolog Lyudmil Vagalinski, heykelin başının iyi korunduğunu ancak ellerinde birkaç kırık olduğunu söyledi. Vagalinski, heykelin eski bir Yunan orijinalinin Roma dönemine ait bir kopyası olduğunu da ekledi.

Heraclea Sintica, M.Ö. 356 ile M.Ö. 339 yılları arasında Makedon Kralı II. Philip tarafından kurulmuş büyük bir antik şehir olup, günümüzde Bulgaristan'ın Pirin Makedonyası bölgesinde yer alıyor. Arkeologlar, Heraclea Sintica halkının Hıristiyanlığın Roma İmparatorluğu'nda resmi din olarak kabul edilmesinden sonra bile eski pagan tanrılarına bağlılıklarını sürdürmüş olabileceklerini düşünüyor.

Arkeologlar, "Pagan olan her şey yasaktı ve yeni ideolojiye katıldılar, ama görünüşe göre eski tanrılarına sahip çıktılar" şeklinde bir değerlendirmede bulunuyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.