Bunları yaparak doğal gaz faturanızı düşürebilirsiniz!

Soğuk havaların başlamasıyla birlikte evlerde doğal gaz kamboleri de kullanılmaya başlandı. Yüksek faturalardan şikayetçi olan milyonlarca yurttaş, nasıl tasarruf yapabileceklerini araştırıyor. İşte faturanızı düşürmenizi sağlayacak olan o yöntemler...

Türkiye'de görülen yüksek enflasyon, açlık sınırı dolaylarında veya altında maaş alan milyonlarca vatandaşın, giderlerini karşılayamamasına neden oluyor. Vatandaşların sırtındaki yük kış aylarının gelmesiyle birlikte katlandı.

Doğal gaz faturası mevzusunda tedirgin vatandaşlar, tasarruf ederek kombilerini açıp açamayacaklarını merak ediyor. Haber Global'den Siber Gülersöyler'e konuşan İstanbul Tesisatçılar Odası Başkanı Yaşar Biter, bunun alınacak olan bir kaç tedbir mümkün olabileceğini açıkladı.

Bu noktada kombi bakımının düzenli olarak yapılmasının önemli olduğuna dikkat çeken Biter, "Özellikle radyatör temizliğinin düzenli olarak yapılması çok önemli. Radyatör üzerinde termostatlı vanalar da olmalı" dedi.

İstanbul Tesisatçılar Odası Başkanı Yaşar Biter

"YOĞUŞMALI KOMBİLER TASARRUF SAĞLAYABİLİR"

Yaşar Biter, bina kombilerinin yoğuşmalı olmasının öneminin altını çizerek, yoğuşmalı kombilerin yüzde 30'a varan tasarruf sağladığını ifade etti.

Biter, şunları söyledi:

"Örneğin salonu 20, başka bir odayı 18, devamlı kullandığımız bir odayı 22 derecede tutmak doğru bir ısınma yöntemi. Bir odanın peteğini kapatıp diğer odayı ısıtarak tasarruf elde etmek mümkün değil. Bu sebeple kombiyi kapatmak yerine düşük sıcaklıkta çalıştırarak doğal gaz tüketiminden tasarruf sağlanabilir. Eşyaların konumlandırılması da enerji tükemini etkiliyor. Odalardaki yatak, masa ve sandalyeler dış duvardan uzak olmalı. Geceleri perde, panjur ve rüzgarlıklar kapatılmalı. Gündüzleri de pencerelerden güneş ışığı girmeli."

"KOMBİYİ ASLA KAPATMAYIN"

Mühendis Özgür Şahin ise konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, kombinin asla kapatılmamasını gerektiğini belirterek, "Cihaz, yeniden çalıştırıldığında istenilen sıcaklığa erişebilmek için tam kapasitede çalışıyor ve gün boyu yakmadığınız kadar gaz yakıyor. Bu nedenle cihazların kışın düşük modda çalıştırılması gerekiyor. Oda termostatı kullanmak da enerji tüketiminin önüne geçiyor. Camlarda bulunan menfezler, oluşabilecek herhangi bir kaçağın, hava yolu ile dışarıya atılmasını sağlıyor. Bu nedenle can ve mal güvenliği için cam menfezlerinin kapatılmaması gerekiyor" dedi.

​​​​​​​

"HAVA SICAKLIĞININ EKSİLERE DÜŞERSE TESİSAT DONABİLİR"

Soğuk havalarda özellikle de hava sıcaklığının eksilere düşmesi durumunda kombi ve kalorifer tesisatının donabileceğini ifade eden Şahin, "Bu durumu önlemek için de bazı önlemler almak gerekiyor. Açık balkonlardaki kombilerin dolapla korunması çok önemli. Kombi borularının yalıtım malzemesi ile hava almayacak biçimde sarılıp, izole edilmesi de oldukça mühim. Kışın uzun süre kullanılmayan ve kapatılan kombi, donabiliyor. Çünkü kombinin kapatılması, içindeki suyun soğuktan donmasına neden oluyor. Bu nedenle uzun süre kapalı konumda kalacak olan kombinin tesisat suyunun da boşatılması gerekiyor" diye konuştu.

Tüm bu önlemler alınmadığı takdirde kombi ve kalorifer tesisatının donabileceğini kaydeden Şahin, "Kombi içindeki bloklarda ve tesisatta patlamalar meydana geliyor ve sistem su kaçırmaya başlıyor. Bu durum ise hem yaşam alanlarında ciddi tahribatlar yaratıyor hem de kombinin bozulmasına neden oluyor. Ayrıca radyatörlerin önünün kapanmaması da gerekiyor" ifadelerini kullandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.