Bunun para cezası 10 kat artıyor: Bayram ardından Erdoğan'a sunulacak

Hayvan Hakları Koruma Kanunu'nda yapılan değişiklikle, hayvanlarını terk edenlere uygulanan para cezası on kat artırılarak 5 bin TL'den 50 bin TL'ye yükseltilecek.

Türkiye'de sokak hayvanlarıyla ilgili mevcut 5199 sayılı Hayvan Hakları Koruma Kanunu'nda yapılan değişikliklerle ilgili önemli gelişmeler yaşanıyor. Yapılan düzenlemeler sokak hayvanlarını terk edenlerin cezalarının artırılmasını ve sokak hayvanlarının korunması için yeni tedbirler alınmasını öngörüyor.

ÖNEMLİ DEĞİŞİKLİKLER VE CEZALAR

Cezaların Artırılması: Hayvanlarını terk edenler için verilen para cezaları, mevcut 5 bin TL'den 10 kat artırılarak 50 bin TL'ye çıkarılacak.

Yeni Para Cezaları: Sahipsiz hayvanları toplayıp başka bir ilçenin veya ormanlık alanın sınırlarına bırakanlar için her hayvan başına 50 bin TL ceza uygulanacak.

Denetimler ve Mahalli İdarelerin Görevleri: Kanunun denetimle ilgili maddeleri, yerel yönetimlerin sorumluluk alanları yeniden düzenlenecek ve Tarım ve Orman Bakanlığı, sokak hayvanlarıyla ilgili bütçesini artıracak.

SOKAK HAYVANLARINA YÖNELİK TEDBİRLER

Barınak ve Rehabilitasyon: Agresif hale gelmiş, fiziksel sağlık sorunları yaşayan ve kuduz riski taşıyan köpekler öncelikle barınaklara yerleştirilecek. Rehabilitasyon sürecine alınacaklar. Rehabilitasyonu mümkün olmayan ve bir ay içinde yeni bir yuva bulunamayan köpekler uyutulacak.

Zararsız Köpekler: Mahallelerde yaşayan ve vatandaşlar tarafından bakılan zararsız köpeklere, eğer kısırlaştırılmışlarsa müdahale edilmeyecek; kısırlaştırılmamış olanlar ise kısırlaştırıldıktan sonra bulundukları yerde yaşamlarına devam edecekler.

UYGULAMA VE ONAY SÜRECİ

Önerilen düzenlemeler, Kurban Bayramı sonrasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak, ardından muhalefetle paylaşılacak ve Meclis Başkanlığı'na sunulacak. Bu adımlarla sokak hayvanlarının korunması ve yönetilmesi amaçlanıyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.