Bursa Kent Konseyi'nden Merinos İsim Hakkı Satışına Tepki: 'Bu Miras Bursalılara Ait!'

Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye ve Bursa sanayisinin gelişiminde önemli bir rol oynayan Merinos’un isim hakkı, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından satışa sunuldu. Bursa Kent Konseyi, bu duruma karşı basın açıklaması yaparak ‘Merinos’ isminin korunması gerektiğini vurguladı.

Cumhuriyetin ilk yıllarında Türkiye ve Bursa sanayisinin gelişiminde önemli bir rol oynayan Merinos, Bursalıların hafızasında özel bir yer edinmiştir. Geçtiğimiz günlerde Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından Merinos’un isim hakkı satışa sunulmuştu. Bu duruma tepki olarak Bursa Kent Konseyi, Merinos Parkı Güney Kapısı’nda bir basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya, Bursa Kent Konseyi Başkanı Ertuğrul Aksoy, Merinos Çalışma Grubu, Merinos Emeklileri Derneği üyeleri, Merinos Spor Kulübü üyeleri ve pek çok basın mensubu katıldı.

Merinos Emeklileri Derneği Başkanı Kemal Menemen, açılışı Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk tarafından yapılan Sümerbank Yünlü Sanayi Müessesesi’nin ‘Cumhuriyet Dönemi Sanayi Mirası’ açısından büyük önem taşıdığını vurguladı. Menemen, Merinos Fabrikası’nın 2004 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredildiğini hatırlatarak, "Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde, kentin ve Cumhuriyet tarihinin simgelerinden biri olan ‘Merinos’ adı, Merinos Parkı, Merinos Fuar Alanı, Merinos Tekstil Sanayi Müzesine, Merinos Enerji Müzesi’ne ve Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi’ne hayat vermiştir. Ancak Sümer Holding’e ait ‘Bursa Merinos (Türk Malı)’ ve ‘Merinos’ markalarının ihale ile satılması, Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait kültürel tesislerde ‘marka isim hakları veya kullanamama’ gibi ciddi sorunlar yaratacaktır. Bu nedenle ‘Merinos’ ve ‘Bursa Merinos (Türk Malı)’ isimleri satılamaz. Merinos Fabrikası’nın kuruluşu ve ‘Merinos’ isminin verilmesi, bizzat Atatürk tarafından 1935 yılında planlanmıştır. Atatürk’ün Ekonomi Bakanı Celal Bayar’a yazdığı mektupta, bu ismin kökenleri belirtilmiştir; bu mektubun örneği Merinos Tekstil Müzesi’nde sergilenmektedir" dedi.

Menemen, Bursa ve Merinos isimlerinin başka yerlerde kullanılmaması gerektiğini ve bu markaların yerli veya yabancı şirketlere satılmasının düşünülmemesi gerektiğini dile getirdi. "Merinos logosu, 1960’lı yıllarda Merinos Fabrikası’nın teknik ressamları tarafından tasarlanmış ve o günden bu yana Merinos’un tüm ürün ve yan kuruluşlarında kullanılmıştır. Bu logo, tamamen Bursa ve Merinos’lu sanatkarların imzasını taşımaktadır. 2004 yılında kapatılan Merinos Fabrikası ve arazileri üzerinde, bugün Merinos’un orijinal binalarının da bulunduğu Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi yer almaktadır. Merinos, Tekstil ve Enerji Müzeleri ile geçmişi günümüze taşımaktadır. Bu sebeplerle, ihale iptal edilmeli ve Sümerbank Holding A.Ş. Genel Müdürlüğü tarafından satışa çıkan ‘Bursa Merinos (Türk Malı)’ ve ‘Merinos’ markalarının sahipliği, Bursa’ya ve Bursalılara ait olacak şekilde Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne devredilmelidir" şeklinde konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.