CHP Mudanya İlçe Başkanlığı, Büyükşehir Belediyesi’nin il genelinde ilaçlama hizmetine ilişkin hazırladığı ihale süreci ile ilgili Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, ilgili müdürlükleri, firma yetkilileri hakkında “İhaleye fesat karıştırmak, görevi kötüye kullanmak, kamu zararına neden olmak” nedeniyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.
Büyükşehir Belediyesi’nin il genelinde ilaçlama hizmetine ilişkin hazırladığı ihale süreci, yargıya taşındı. Sağlık İşleri Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan şartname, sınırlı sayıda firmanın ihaleye katılmasını sağlarken CHP Mudanya İlçe Başkanlığı, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, belediyenin ilgili müdürlüklerinin personelleri ve ihaleye katılan firmanın yetkilileri hakkında suç duyurusunda bulundu. CHP Mudanya İlçe Başkanı Ömer Aydın ve yönetim kurulu üyesi Hikmet Karip’in yanı sıra Mudanya Kent Konseyi Başkanı Cumhur Aksan “İhaleye fesat karıştırmak, görevi kötüye kullanmak, kamu zararına neden olmak, çevrenin kasten kirletilmesi, kamu sağlığını tehlikeye atmak” nedeniyle Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuru yaptı.
Büyükşehir Belediyesi’nin, 17 ilçede mücavir alanda yürütülecek olan karasinek, uçkun mücadelesi hizmet alımı ihalesinde gecikince Bursa’da karasinek istilası yaşanmıştı. Büyükşehir Belediyesi, 30 Eylül 2017’de başlanıp 30 Eylül 2019 tarihinde sonlanacağı belli olan ilaçlama hizmeti için yeni ihale yapmakta gecikmiş, önceki yıllarda açık usul yoluyla yaptığı ihaleye “1 aylık gecikmeyle” 9 Ekim 2019’da “pazarlık usulü” ile çıkmıştı.
Dilekçede şu ifadelere yer verildi:
Bursa Büyükşehir Belediyesi Mücavir Alanı içinde 17 ilçede Çevre Sağlığı İlaçlama Hizmeti hizmet alımı için Açık İhale Usulü ile 1 Ekim’de ihale yapılacağını ilan etmiş olmasına rağmen, bu ihaleyi iptal etmiştir. Bu kez hizmet alımı için pazarlık usulü ile 9 Ekim tarihinde ihale yapmış, ihaleyi yüklenici sıfatı ile Adil Katı Atık İnşaat ve Hizmet Yönetimi Nakliyat Mühendislik Peyzaj Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., Tad Atık Yönetimi İnşaat Taşımacılık Tekstil ve Gıda Ticaret Ltd. Şti. iş ortaklığı kazanmıştır.
Büyükşehir Belediyesi ihalede pazarlık usulünün seçilme gerekçesini; “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olmasına’’ dayandırmışsa da ihaleye geç çıkılmasının amacı, geniş katılıma engel olmak suretiyle rekabeti sınırlayarak “adrese teslim ihale” gerçekleştirmektir. Nitekim Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ihale şartnamesindeki yer alan kıstaslarla sınırlı sayıda ve isimleri kendilerinde olan firmaların ihaleye katılmalarını amaçladıklarını ortaya koymuşlardır.
Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin son üç yıldır yapmış olduğu ihalelerdeki teknik şartnameler incelendiğinde; birbiriyle paralel Akut oral LD 50 değeri ve üzerinde yer alan yani iritasyon etkisi Cypermethrin maddesine göre çok daha az olan Permethrin aktif maddesinin tercih edildiği, hedef haşerelerin mücadelesinde daha başarılı olabilmek için öldürücü aktif madde olan Permethrin maddesinin yanında en az 1/3 oranında ani düşürücü etkisi olan Tetramethrin, en az yarısı oranında da Sinerjist madde olması şartı aranarak temel amacın haşerelerle mücadele ederken düşürücü ve sinerjist maddelerin yardımıyla direnç oluşumunun engellenmek olduğu anlaşılmaktadır. Şartnameler incelendiğinde hem EW hem de EC formülasyonlar tercih edildiği, en az yüzde 30 şartı aranırken, bu şartları taşıyan Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı en az 5 ürünün farklı farklı firmalar adına ruhsatlı bulunduğu görülmektedir.
Yine son üç yılın ihaleleri incelendiğinde 530 Permethrin, yüzde 10 Tetramethrin ve yüzde 40 PBO içeren ürünlerden yaklaşık maliyetin çok altında bedellerle satın alma işlemi gerçekleştirildiği görülmektedir. 2020 yılı Çevre Sağlığı Vektör Mücadelesi Biyosidal Ürün Alımı Teknik Şartnamesi incelendiğinde ise rekabet ortamı varmış izlenimi yaratılmak istendiği çok açık anlaşılmaktadır. Sağlık Bakanlığı’ndan onaylı olmayan başka bir ilaç da ihale şartnamesine madde olarak konmuştur. Şartname hazırlayıcıları ruhsatlı bulunmayan yüzde 30 Etofenprox ME, yüzde 10 1 RtransPhenothrin maddelerini şartnameye yazmışlardır. İhale şartnamesi Entokim firması ya da bu firmanın distribütörüne ihaleyi kazanma hakkı vererek adrese teslim ihale sonucunu yaratmıştır.
Ayrıca diğer yüksek miktar tutacak kalemlerde de özellikle karasinek larvasiti, karasinek rezüdiyel ilacında da Entokim firmasını işaret etmektedir. Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanı bilgisi dahilinde ihale yetkilileri, ihaleye teklif veren ve ihaleyi kazanan firmalar tarafından danışıklı olarak hazırlanan şartname ve ihale sürecinde belli şirketlere kamu ihalesinin verilmesini sağlayan şüpheliler, tespit edilecek kişiler ve tüzel kişiler hakkında suç duyurusunda bulunmak gerekmiştir. Adil Katı Atık İnşaat ve Hizmet Yönetimi Nakliyat Mühendislik Peyzaj Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., Tad Atık Yönetimi İnşaat Taşımacılık Tekstil ve Gıda Ticaret Ltd. Şti.’nin ilaçlama ile ilgili yeterliliği konusunda incelenme yapılmasını talep ediyoruz.
09.10.2019 tarihinde pazarlık usulü ile gerçekleşen ihaleye Biotek/Biopest Çevre Sağlığı ve Vektör Kontrol Hizmetleri Ltd. Şirketi ile Adil Katı Atık İnşaat ve Hizmet Yönetimi Nakliyat Mühendislik Peyzaj San. Tic. Ltd. Şirketi ve Tad Atık Yönetimi İnşaat Taşımacılık Tekstil ve Gıda Ticaret Ltd. Şti. katılmıştır. İhaleyi 2.899.230,00 TL’lik teklifi veren yüklenici sıfatı ile Adil Katı Atık İnşaat ve Hizmet Yönetimi Nakliyat Mühendislik Peyzaj Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti., Tad Atık Yönetimi İnşaat Taşımacılık Tekstil ve Gıda Ticaret Ltd. Şti. iş ortaklığı kazanmış ve 21.10.2019 tarihinde sözleşme imzalanmıştır.
İhaleyi kazanan Adil Katı Atık-Tad Atık firmaları, Bursa il ve ilçelerinde ilaçlama yaparken ihaleye katılan ve rakipleri olan Biopest- Biotek firmalarının araçlarını kullanmaktadır. Firmaların ortaklarının aynı olduğu Ticaret Sicil Gazetesi’nden anlaşılmaktadır. Sağlık Bakanlığı’ndan ruhsatlı olmayan ilaçların ihale şartnamesinde kullanımının şart olarak kullanılması, düşürücü ve sinerjist madde içermeyen Hitpoint isimli ürünün kullanılmakla gelecek zaman içinde direnç kazanımının önüne geçemeyeceği için haşerelerle mücadelede dirençli popülasyonlara karşı maliyeti daha da artıracağı hususları hem toplum hem canlı sağlığını tehlikede bırakmakta hem de kamu zararına neden olmaktadır.”