Bütçe açığının faturası halka kesildi: KDV oranlarında artış

Bütçe açığının kapatılması için yüzde 1 olan Katma Değer Vergisi oranının yüzde 3'e, yüzde 8 olan Katma Değer Vergisi oranının yüzde 10'a, yüzde 18 olan genel oranın ise yüzde 20'ye çıkartılacağı öğrenildi.Sözcü...

Bütçe açığının kapatılması için yüzde 1 olan Katma Değer Vergisi oranının yüzde 3'e, yüzde 8 olan Katma Değer Vergisi oranının yüzde 10'a, yüzde 18 olan genel oranın ise yüzde 20'ye çıkartılacağı öğrenildi.

Sözcü yazarı Nedim Türkmen, geçe haftalarda maliye bürokrasisinin bütçe açığını kapatabilmek ve kalan son dört ayı rahatça geçirebilmek için Katma Değer Vergisi oranlarında ikişer puanlık artış üzerinde çalıştığını ifade etti. Türkmen, "Yüzde 1 olan Katma Değer Vergisi oranı yüzde 3'e, yüzde 8 olan Katma Değer Vergisi oranı yüzde 10'a, yüzde 18 olan genel oran ise yüzde 20'ye çıkartılacak, buradan elde edilecek ilave gelirlerle bütçe açığı kapatılmaya çalışılacakmış" diye yazdı.

Davutoğlu’nun istifası sonrası, AKP ile kimler yollarını ayırdı?

Türkmen'in, "Sahte fatura tavan yaptı!" başlığıyla (23 Eylül 2019) yayımlanan yazısının ilgili bölümü şöyle:

Bütçe açığının Merkez Bankası'na ait temettü, geçmiş yıllar yedek akçeleri ve bir defalık gelirlere rağmen, ilk sekiz ayda 68.1 milyar olduğu bu dönemde, kalan dört ayı da dikkate alarak, Maliye Bakanlığı'nın Tansu Çiller'in Başbakanlığı döneminde çıkartılan bir defaya mahsus ek vergiler benzeri bir düzenlemeyi ekim ayında Meclis açıldığında gündeme getireceğini, her ortamda dile getirmekteyim.

Bu düzenlemeler yapılsa bile; bunun bir çözüm olmayacağını Türkiye'de servet bildiriminin geri getirilerek, servet vergisinin de gündeme alınması gerektiğine ilişkin yazılarımı anımsayacaksınız.

Biz bu konular üzerinde kafa yorup fikir beyan ede duralım; geçen haftalarda maliye bürokrasisinin bütçe açığını kapatabilmek ve kalan son dört ayı rahatça geçirebilmek için, Katma Değer Vergisi oranlarında ikişer puanlık artış üzerinde çalıştıklarını duydum.

Yani yüzde 1 olan Katma Değer Vergisi oranı yüzde 3'e, yüzde 8 olan Katma Değer Vergisi oranı yüzde 10'a, yüzde 18 olan genel oran ise yüzde 20'ye çıkartılacak, buradan elde edilecek ilave gelirlerle bütçe açığı kapatılmaya çalışılacakmış.

Katma Değer Vergisi'nde tahakkuk tahsilat oranının yüzde 24 olduğu ve bütçede 2019 yılı için Katma Değer Vergisi'nde bir önceki yıla göre artış hedefinin yüzde 25.4 olarak belirlenmesine rağmen; ilk sekiz ayda eksi yüzde 13 olarak gerçekleştiği unutularak ve üstelik sahte fatura düzenleme ve kullanma fiilleri nedeniyle salınan vergi ve kesilen cezaların rekor kırdığı bir dönemde, oran artıralım bütçe hedefini tutturalım çözümü harakiri olacaktır.

Üstelik, neredeyse bütün sektörler ekonomide canlanma için katma değer vergisi ve özel tüketim vergisinde indirim beklerken.

Adana’da yaralı halde bulunan sokak kedisi, duyarlı vatandaş sahiplendi

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.