Bütçe tasarruf söylemleriyle gizlenen milyarlar! Kamuda harcama artışı sürüyor!

Tasarruf söylemleri altında kamudaki harcamalar artmaya devam ediyor. Bütçeden milyarlarca lira şirketlere aktarılırken, kira, akaryakıt ve temsil giderlerinde gizlenen artışlar dikkat çekiyor. Savunmaya acil bir ihtiyaç olmadığını gösteren bütçe verileri ise tartışmaları alevlendiriyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçe verileri, iktidarın savurgan harcamaları gizlemeye yönelik adımlarını gözler önüne serdi. Temsil, tanıtım, kiralık kamu binaları ve akaryakıt gibi birçok kalemde, kamudan milyarlarca lira bütçenin özel şirketlere aktarıldığı ortaya çıktı. Tasarruf tedbirleri büyük iddialarla duyurulsa da kamu harcamalarının yüksekliği, halkın sırtına yüklenen yeni vergilerle finanse ediliyor.

BÜTÇE KALEMLERİNE DAĞITILAN HARCAMALAR

Özellikle kiralanan araç ve binalara yapılan harcamalar, bütçede düşük gösterilmeye çalışılsa da gerçek maliyetler gizlenemedi. 2023’te kamu kurumları tarafından yapılan 20 milyar liralık akaryakıt ve yağ alımının yalnızca 7.6 milyar lirası ilgili kaleme yazıldı. Kalan 9 milyar liralık harcama, başka bütçe kalemlerine dağıtılarak gizlendi. Aynı şekilde, kamu hizmet binaları için geçen yıl 34.3 milyar lira kira ödenirken, bu yıl ilgili kalemde yalnızca 2 milyar lira yazıldı. Ancak, başka bir bölümdeki kira kaleminde 45.7 milyar liralık harcama yer aldı. Bu veriler, harcamaların nasıl gizlendiğini açıkça ortaya koyuyor.

TEMEL GİDERLERDE ARTIŞ, SEÇİM HARCAMALARI ETKİLİ

Temsil ve tanıtım gibi giderler de bu yıl geçen yıla göre ciddi bir artış gösterdi. Geçen yılın tamamında 2 milyar lira harcanan bu kalemde, 2023’ün ilk 9 ayında yine 2 milyar liralık bir harcama yapıldı. Özellikle seçim sürecinde yapılan yüklü harcamalar, bu artışta etkili oldu. Ayrıca, toplantı ve organizasyon hizmetlerine ayrılan 286 milyon liralık bütçe, savurganlığın bir başka örneği olarak dikkat çekti.

SAVUNMA HARCAMALARI GİZLİLİĞİ İŞARET EDİYOR

İktidarın, acil bir savunma gereksinimi varmış gibi gösterip yeni vergi paketleri hazırlaması kamuoyunda tepki topladı. Ancak bütçe verileri, savunma alanında acil bir ihtiyacın olmadığını açıkça ortaya koyuyor. 2022 ve 2023 yıllarında ‘savunma projeleri ve acil gereksinim giderleri’ kalemine tek kuruş aktarılmadı. Aynı zamanda, yerli savunma sanayii projelerine bu yıl bütçeden hiç para ayrılmadı. Yalnızca Savunma Sanayi Destekleme Fonu’na geçen yıl 90 milyar lira aktarılırken, bu yılın ilk 9 ayında 101.7 milyar lira aktarımı yapıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.