Küresel ekonomik kriz, pandemi döneminde hız kazandı ve tedarik zincirinin kırılması, sokağa çıkma yasakları gibi etkenlerle ticaret dengeleri bozuldu. Alacaklarını tahsil edemeyen işletmeler borçlarını ödeyemez hale geldi, bu da birçok firmanın mali sıkıntılar yaşamasına yol açtı.
Domino Etkisi Piyasaları Sarsıyor
Birçok şirketin konkordato veya iflas başvurusu yapmasının en büyük sebebi bu domino etkisi. Son olarak, Konya'daki büyük balık işleme fabrikası Suğla Su Ürünleri Fabrikası konkordato ilan etti. 1996 yılında Seydişehir ilçesinde kurulan fabrikada, Beyşehir Gölü ve Suğla Gölü'nden elde edilen balıklar işlenerek iç piyasaya sunuluyordu.
7 ÜLKEYE İHRACAT YAPAN DEV FİRMA ZORDA
Balıkların güvenli bir şekilde paketlenip iç piyasada satışa sunulmasının yanı sıra, Hollanda, Kanada, Gürcistan, Romanya ve Polonya gibi 7 ülkeye ihracat yapan Suğla Su Ürünleri Fabrikası, 25 kişiyi istihdam ediyordu. Fabrikanın resmen konkordato ilan etmesinin ardından, Konya 3. Asliye Ticaret Mahkemesi, geçici mühlet süresi olarak 3 ay belirledi.
Mahkeme tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Davacı Suğla Su Ürünleri Taşımacılık, Tarım Ürünleri Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi tarafından açılan konkordato davası kapsamında, 25/07/2024 tarihli ara karar ile geçici mühlet kararı verilmiş ve geçici konkordato komiseri olarak SMMM Mustafa ŞARLAK atanmıştır. İİK'nun 288. maddesi gereğince, alacaklıların ilandan itibaren 7 gün içinde itiraz etme hakkı bulunmaktadır. İtiraz edenler, konkordato mühletinin verilmesini gerektiren bir durum bulunmadığını delilleri ile sunarak mahkemeden konkordato talebinin reddini isteyebilirler."
Bu gelişmeler, ekonomik kriz ve finansal sıkıntıların işletmeler üzerindeki yıkıcı etkilerini bir kez daha gözler önüne seriyor.