Büyük Bankadan Şok Dolar Tahmini: 2025'te O Seviyelere Kadar Çıkacak!

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye'de yaptığı ekonomik değerlendirmelerin ardından dikkat çekici bir dolar/TL tahmininde bulundu. Bankanın ekonomistleri, asgari ücret artışının ardından yayınladıkları raporda, dolar kurunun 2025 yıl sonunda 45 liraya ulaşabileceğini öngördü.

ABD'li yatırım bankası Morgan Stanley, Türkiye'deki son ziyaretinin ardından bir rapor yayımladı. Bu raporda, Türkiye bankacılık sektörüne ilişkin çeşitli analizler ve tahminler paylaşıldı.

BANKACILIK HİSSELERİNE YENİ HEDEF TUTARLARI

Morgan Stanley, raporunda Türkiye bankacılık hisseleri için hedef tutarlarını düşürdü. Raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), piyasa beklentilerine göre daha şahin bir politika izlemeye başlayacağına vurgu yapıldı.

ENFLASYON VE FAİZ İNDİRİMİ BEKLENTİLERİ

Banka, eylül ayında açıklanan enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde geldiğini belirterek, bu durumun dezenflasyon süreci için kısa vadeli riskler taşıdığını ifade etti. Morgan Stanley, TCMB'nin faiz indirimlerine 2025'in ilk çeyreğinde başlamasını bekliyor. Ocak 2025'te 250 baz puanlık bir indirimle faizin düşmesini öngören banka, mart ve haziran aylarında faiz oranlarının sırasıyla yüzde 42,5 ve yüzde 35 seviyelerine çekilmesini bekliyor. 2025'in ikinci yarısında ise daha küçük adımlarla faiz indirimleri yapılacağını öngörüyor ve politika faizinin yıl sonunda yüzde 28 seviyesine gerileyeceğini tahmin ediyor.

DOLAR/TL TAHMİNİ

Morgan Stanley, TCMB'nin faiz indirimlerinin enflasyonu düşürmeye yönelik katkısının Türk Lirası'nı destekleyeceğini belirtti. Raporda, "TL'nin yerel tahvillerden daha cazip olduğunu düşünüyoruz, çünkü 2025'in ilk yarısında daha yavaş bir faiz indirim döngüsü bekliyoruz" ifadeleri yer aldı. Dolar/TL tahminlerinde ise, kurun yıl sonunda 36 seviyesindeki önceki tahminin üstünde güçlenme riski taşıdığına dikkat çekildi. 2025 sonunda ise dolar/TL'nin 45 TL seviyesinde olacağı öngörülüyor.

BANKACILIK ANALİZİ: İYİLEŞME BEKLENTİSİ

Morgan Stanley, Merkez Bankası'nın enflasyonu düşürmeye odaklanmasının, Türk bankaları üzerindeki baskıyı artırdığına dikkat çekti. Türk bankaları için iyileşme beklentisinin devam ettiğini ancak bu beklentinin ileriye ötelendiğini vurguladı. 2024 yılında yüksek finansman maliyetleri ve kredi büyümesindeki sınırlamaların bankalar için zorlu olacağı, fakat 2025 yılında faiz indirimleri ve enflasyondaki düşüş ile bankaların marjlarında iyileşme yaşanacağı öngörülüyor.

HEDEF FİYAT REVİZYONLARI

Morgan Stanley, Türk bankaları için hedef fiyatlarını aşağı yönlü revize etti. İş Bankası C'nin hedef fiyatı 21 TL'den 15 TL'ye, Yapı Kredi'nin hedef fiyatı 44 TL'den 37 TL'ye düşürüldü. Garanti BBVA için hedef fiyat 157 TL'den 156 TL'ye indirilirken, Akbank için hedef fiyat 95 TL'den 80 TL'ye çekildi. Akbank’ın tavsiyesi "ağırlığını artır"dan "eşit ağırlık" seviyesine geriledi.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.