Büyük deprem için tarih verdi! Bu kentte olabilir

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Kuzey Anadolu Fay Hattı (KAF) üzerinde yer alan bir şehirde olası bir depremin 7,3 büyüklüğüne ulaşabileceğini söyledi. Prof. Dr. Ahmet Ercan, ayrıca başka bir il için yaptığı uyarıda bölgede sınırlı bir zaman dilimi içerisinde bir deprem beklediğini söyledi.

Van, Malatya, Kahramanmaraş, Hakkari, Tunceli ve Hakkari gibi bölgelerde son zamanlarda meydana gelen ardı ardına depremler, bölge halkını tedirgin etti. Yüksek jeofizik mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, bu sarsıntılarla ilgili dikkate değer değerlendirmelerde bulundu.

'VAN'DA OLABİLİR'

Prof. Dr. Ahmet Ercan, Van'ın her zaman deprem riski taşıdığını vurgulayarak, "Güneyden gelen Arap Kalkanı, günümüzde Suriye ile Irak arasındaki bölgeden Anadolu'ya doğru bir baskı oluşturuyor. Bu baskı, Anadolu'yu kuzeye doğru itmekte ve Doğu Toroslar olarak adlandırdığımız Bitlis Dağları ve Artos Dağları'nı oluşturmaktadır. Doğudan gelen diğer kuvvetler de Van'ı doğudan sıkıştırıyor. Bu nedenle Van'da büyük depremler yaşanması kaçınılmazdır" şeklinde konuştu.

Van'daki deprem büyüklüğünün genellikle 6.4 civarında olduğunu belirten Prof. Dr. Ercan, "Bazen bu değer 7.3'e kadar çıkabilir. Örneğin, 2011'deki deprem 7.2 büyüklüğündeydi. Her 30 ila 40 yıl arasında bu gerginliklerin boşalması için bir deprem meydana gelecektir. '2011'de yaşadığımızı bir daha yaşamayız' gibi bir garanti yok. Eğer 2040 ile 2055 arasında yıkıcı bir deprem olursa, bu şaşırtıcı olmaz" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.