Büyük destanın 108. yılı… ÇANAKKALE GEÇİLMEZ

Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde 18 Mart 1915’te Mehmetçik düşman donanmasını bozguna uğrattı. Ordu, tarihe altın harflerle yazılan zafere imza attı. Çanakkale’nin geçilmesine izin verilmedi.

Saray Bosna’da 1914 senesinde atılan kurşun her şeyin başlangıcı oldu. Osmanlı, Almanya ile beraber harbe girdi. Milyonlarca insan yaşamını yitirdi. İtilaf devletlerinin birliği, Çanakkale açıklarına demir attı. Hedefleri; İstanbul’u ve Boğazları ele geçirmekti…

Karşılarında ise vatanı korumak için çaba sarfetmek için kanlarının son damlasına kadar büyük cesaretle savaşmaya hazır Mehmetçik vardı. İlk zafer, deniz savaşlarıyla kazanıldı. Mehmetçik ve düşman birliği, 18 Mart 1915 günü karşı karşıya geldi. Türk topları, Nusret Mayın Gemisi’nin denize döşediği mayınlar, art arda patladı. Düşman bozguna uğratıldı.

‘ÖLMEYİ EMREDİYORUM’

Çanakkale’yi denizden geçemeyen düşman bu kez Gelibolu üstünden saldırıya başladı. Tarih, 25 Nisan 1915’ti. Yarbay Mustafa Kemal, askerlere şu zamanı emri verdi: “Size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek vakit zarfında yerimize başka kuvvetler ve kumandanlar kaim olabilir.” 25 Nisan 1915’te süregelen Çanakkale Kara Savaşları 7-8 ay devam etti. Atatürk ve komutasındaki Mehmetçik, Arıburnu, 1. Anafartalar, Conkbayırı ve 2. Anafartalar’da zafer üzerine zafer kazanmıştır. Deniz zaferini, kara zaferiyle taçlandırdı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Türkiye Haberleri

TBMM Genel Kurulu'nda dört adet uluslararası anlaşma kabul edildi
Arda Turan'dan Seçil Erzan İle İlgili Açıklama: "Helal paramızı gidip bankaya verdik!"
Yargı paketinde son durum ne? 9. Yargı Paketi ne zaman çıkacak?
Türkiye ve Kuveyt arasında altı anlaşma imzalandı
B Sınıfı Ehliyet Sahiplerine Önemli Uyarı: Değişikliği Yapmayanlar 13 Bin TL Ceza Ödeyecek!