Büyük zam sonrası ekonomistlerden uyarı: İktidar doğalgaza neden zam yaptı?

Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Ağustos ayından itibaren konutlarda kullanılan doğalgaza %38 oranında zam yapıldığını duyurdu. Bu büyük zamdan sonra ekonomistler konuyla ilgili değerlendirmelerde bulundular. Peki, hükümet doğalgaza neden zam yaptı?

Yıllık doğalgaz tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin, elektrik üretimi dışındaki doğalgaz kullanımında yapılan fiyat artışı açıklandı. Elektrik üretim amaçlı doğalgazın toptan satış fiyatı ile yıllık doğalgaz tüketimi 300 bin metreküp ve üzerinde olan serbest tüketicilerin elektrik dışındaki kullanım fiyatında herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Sanayi aboneleri için tarifeler, aşama 1'de 1000 metreküp doğalgaz için 8 bin 549 lira, aşama 2'de ise 11 bin 380 lira olarak belirlendi. Elektrik üretimi amaçlı doğalgazın 1000 metreküp fiyatı ise 12 bin lira olarak açıklandı. Konut tüketicileri için ağustos ayında uygulanacak doğalgaz satış fiyatı ise 1000 metreküp için 5 bin 631 lira olarak duyuruldu.

Bu zamlarla birlikte, ağustos itibarıyla konutlarda kullanılan doğalgazın toptan satış fiyatında yüzde 38'lik bir artış yaşandı. Yıllık doğalgaz tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin elektrik dışı doğalgaz kullanımında ise yüzde 33,1 zam yapıldı.

Açıklamada, "Kuruluşumuzun doğalgaz toptan satış tutarları, piyasa koşulları, fiyat istikrarı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun kararları ve maliyet unsurlarındaki değişim dikkate alınarak en uygun seviyede belirlenmektedir" ifadeleri yer aldı.

Doğalgaz zamları sonrası ekonomistler çeşitli değerlendirmelerde bulundu. Prof. Dr. Hakan Kara, zamların enflasyonu kontrol altında tutmak için yapıldığını, ancak bu zammın yıl sonunda enflasyonun hedeflenen yüzde 38 seviyesine düşme olasılığını ortadan kaldırdığını belirtti. Kara, aynı zamanda ücret artışlarının sınırlı olması ve seçim sonrası gecikmiş zamların etkisiyle üçüncü çeyrekte stagflasyon yaşanacağını öngördü.

Ekonomist Serkan Özcan, doğalgaz zammının reel ücretlerin düştüğü bir ortamda uygulanmasının, ekonomik politikanın sürdürülebilirliği için risk oluşturduğunu vurguladı. Özcan, idarecilerin yeni bir bölüşüm politikası geliştirmesi gerektiğini belirtti.

Ekonomist Barış Soydan ise, doğalgaz fiyatlarının dünyada düşmesine rağmen Türkiye'de artmasının, bütçe açığını kapatmak için yapıldığını ifade etti. Soydan, doğalgaz zammının piyasa dinamikleri veya kurla ilgili olmadığını, bütçe açığını dengeleme amacı taşıdığını söyledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.