Gazeteci Adil Bali, Büyükada'daki Çanakkale apartmanının öyküsünü yazdı. O Çanakkale Savaşı'nın binlerce kahramanından biri. Köyünde çiftçilik yapıyordu ve 24 yaşındaydı. Savaşa katılan Yuvanoğlu, İngiliz ve Fransız donanmalarının 19 Şubat'ta başlayan ve 18 Mart'a kadar süren saldırılarına kahramanca karşı koydu.
Bir bacağını kaybetti ancak ölümsüzler listesine adını yazdırdı. Sabah gazetesinden Erhan Öztürk 2015 yılında Çanakkale cephesinin kahramanlarından, 1961 yılında, 70 yaşında iken hayata veda eden Yuvanoğlu'nun Yunanistan'da yaşayan torunlarını buldu. Dedelerinin kahramanlık öyküsünü anlatan Yani (67) ve Todori (72) Yuvanoğlu kardeşler, "Bu tarihin yazılmasında dedemin katkısının olmasından hep gurur duyduk" dedi.
Tarihe altın harflerle yazılan Çanakkale destanında, Türk askerleri Seddülbahir'deki çukurlarda tam siper yatıp İngiliz askerlerle göğüs göğüse çarpışıyordu. Yuvanoğlu da vatan muharebesinde ön saflardaydı. Bir İngiliz askerin süngü darbesiyle sağ ayağından yaralandı.
Yuvanoğlu'nun torunları kahramanlık destanının 100. yılında tüm aileyi savaşın geçtiği Eceabat'a getireceğini açıkladı. Biri kimya mühendisi diğeri ise doktorluk mesleğini yapan torunlar Yani ve Todori, "Bu tarihin yazılmasında dedemin de rolü var. O ruhu, kahramanlığı hep dinledik ondan. Yüz yıllar boyu çocuklarımıza anlatacak bir gerçeklik hediye etti bize Yuvan dedem. Şimdi sıra bizde, onun da içinde bulunduğu tarihin yazılma sürecini gelecek kuşaklara anlatmak" dedi.
ÇANAKKALE APARTMANIÇanakkale kahramanı Yuvanoğlu'nun, yaşadığı Büyükada'ya "Hatırası hiç ölmesin, Çanakkale ruhu yaşasın" diyerek ölmeden 1 yıl önce yaptırdığı Çanakkale Apartmanı halen ayakta. Gedikpaşa'da deri tüccarlığı yaparak hayatını kazanan Yuvanoğlu tek bacağıyla tırmanarak her sabah Büyükada'da bulunan Aya Yorgi Kilisesi'ne gidip geldiği için adada ismi 'Hacı Yuvan' olarak anılıyordu.
6 - 7 EYLÜL OLAYLARI