Büyüme rakamlarının açıklanması yarın gerçekleşecek: Büyük bir merakla bekleniyor!

Türkiye ekonomisinin, sıkı para ve mali politikalar ile yavaşlayan iç tüketimin etkisiyle, ikinci çeyrekte yüzde 3,2 oranında büyümesi ve 2024 yılı genelinde büyümenin yüzde 3,35 seviyesinde gerçekleşmesi öngörülüyor.

Reuters'ın 11 farklı kurumla yaptığı ankete göre, 2024 yılının ikinci çeyreğine ilişkin büyüme tahminleri yüzde 1,6 ile yüzde 4,2 arasında değişiyor. Geçen yılın aynı döneminde ise ekonomi, ikinci çeyrekte yüzde 3,9, yıl boyunca ise yüzde 4,5 oranında büyüme kaydetmişti.

Geçtiğimiz yılki genel seçimlerin ardından hükümet, ekonomi programı kapsamında enflasyonu düşürmek ve iç talebi kontrol altına almak için çeşitli tedbirler uygulamaya koydu. Bu çerçevede, Cumhurbaşkanı’nın desteklediği sıkılaştırma politikalarının bir sonucu olarak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Mart ayında politika faizini toplamda 4.150 baz puan artırdı.

Ekonomi yönetimi, ihracatı artırmayı ve iç talep kaynaklı ithalatı azaltarak cari açığı daraltmayı hedefliyor. Bu stratejinin, büyüme yapısında değişikliklere yol açarak enflasyonun düşmesine de katkı sağlayacağı düşünülüyor.

Geçen hafta yapılan Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özetlerinde, mevcut verilerin ikinci çeyrekte yıllık ve çeyreklik bazda gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) büyüme oranlarının birinci çeyreğe göre gerileyeceğini gösterdiği belirtildi.

Ekonomistlerin yıllık büyüme tahminlerine göre, Türkiye ekonomisinin 2024'te yüzde 3,35 oranında büyümesi bekleniyor; bu tahminler genellikle yüzde 3 ile yüzde 3,5 arasında yoğunlaşıyor.

Eylül ayında açıklanacak Orta Vadeli Program (OVP) ile 2025-2027 yıllarını kapsayan ekonomik büyüme tahminleri belirlenecek. Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun son toplantısında, büyüme kompozisyonunda dengelenmenin sürdüğü, ihracat ve turizm gelirlerinin arttığı, cari işlemler açığının ise beklentilerin ötesinde hızla daraldığı vurgulandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), yarın ikinci çeyrek büyüme verilerini açıklayacak.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.