Çalışanlar için yeni yıllık izin düzenlemesi Meclis'ten geçti

Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul Kurt, Star'daki yazısında, yıllık izin kullanımının nasıl olacağının ayrıntılarını yazdı.Resmi Gazete'de yayınlanacak düzenlemeyle yıllık izinler, bir kademesi 10 günden az olmamak kaydıyla,...

Sosyal Güvenlik Uzmanı Resul Kurt, Star'daki yazısında, yıllık izin kullanımının nasıl olacağının ayrıntılarını yazdı.

Resmi Gazete'de yayınlanacak düzenlemeyle yıllık izinler, bir kademesi 10 günden az olmamak kaydıyla, geri kalan iznini dilediği gibi bölebilecek. Yani 14 günlük yıllık izni olan çalışanın ilk izin günü en az 10 gün olacak. Çalışan isterse geri kalan izinlerini 1+1+1+1 olarak kullanabilecek.

Kurt'un yazısının ilgili bölümü şöyle:

"İş Kanunu'nun 56. maddesine göre, yıllık ücretli izin işveren tarafından bölünemez. Başka bir ifadeyle, yıllık izin süresinin işveren tarafından sürekli bir şekilde verilmesi zorunludur.

Yıllık ücretli izin hakkı; kıdemi 1 ila 5 yıl olan işçiye (5 yıl dahil) 14 gün, 5 yıldan fazla 15 yıldan az olan işçiye 20 gün, 15 yıl ve daha fazla olan işçiye de 26 gün olarak uygulanıyor.

Yıllık izin kullanımında en önemli sorunlardan birisini iznin en fazla üç parça halinde kullanılma zorunluluğu oluşturuyordu. Öyle ki, işçinin talebi olmasına rağmen izin üç parçadan fazla kullanılamıyordu. İşte 6704 sayılı Kanun bu sorunu çözdü.

Buna göre daha önce yapılan düzenlemede yıllık izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü on günden aşağı olmamak üzere en çok üçe bölünebilmesi şeklindeydi. Ancak esneklik ile ilgili değişiklik yapılarak, "Yıllık izin süreleri, tarafların anlaşması ile bir bölümü 10 günden aşağı olmamak üzere bölümler hâlinde kullanılabilir" olarak düzenlenmiştir.

Buna göre, yıllık izin süresinin bölünmesinde tarafların anlaşması yanında tek bir şartın gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu şart yıllık izin süresinin bir bölümünün 10 günden az olamayacağıdır.

Örnek vermek gerekirse, 14 günlük yıllık izne hak kazanan işçinin bu süreyi 10+1+1+1+1 şeklinde kullanabilecek.

Burada bir hususu daha belirtmekte fayda var. Hafta tatili ve ulusal bayram genel tatil günleri izinden düşülmez."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri

Fed'in faiz kararı, New York borsasında dalgalanmalara neden oldu
Dolar sahipleri yakında dört dönecekler! Doların 7 lira yükseleceği tarih belli oldu
Fed Başkanı Jerome Powell'dan faiz indirimi mesajı geldi
ABD Piyasalarında Karışık Seyir: Fed'den Faiz Sinyali, Şirket Gelirleri Değerlendirildi
ABD İşgücü Piyasasında Mart Ayında Beklenmedik Daralma: Açık İşlerde Ciddi Azalma