Çalışanlara ara zam yapılıp yapılmayacağı konusunda bir karar verildi

Emeklilere yönelik zam oranı belirlenirken, asgari ücrete zam yapılmayacağı kararı verildi. Özel sektör çalışanları ise Temmuz ayında ara zam beklentilerini sürdürüyor. Teknoloji sektöründe ise her iki şirketten birinin zam yapma planları olduğu ortaya çıktı.

Asgari ücrete yönelik ara zam yapılmayacağı açıklamasının ardından, kök maaş nedeniyle bazı en düşük emekli maaşlarının enflasyon farkıyla artırılmaması emekliler arasında tepkiye yol açtı. Düşük seviyede kalan emekli maaşlarına yönelik zam konusunda refah oranı ve en düşük emekli maaşlarına sabit bir artış olasılığı ise gizli görüşmelerde konuşulmaya devam ediyor. Geçmiş yıllarda asgari ücret artışlarına dayalı olarak özel sektörde de ara zam beklentileri gündemde kalmaya devam ediyor.

ŞİRKETLERİN YÜZDE 49'U ÇALIŞANLARINA ARA ZAM YAPMAYI DÜŞÜNÜYOR

Endeavor Türkiye ve Melon iş birliğiyle hazırlanan 'Türkiye Teknoloji Sektörü Ücret ve Yan Haklar Trend Raporu'na göre, 2024 yılının ilk yarısında teknoloji şirketlerinin yüzde 49'u çalışanlarına ara zam yapmayı düşünüyor.

Diğer şirketlerin üçte biri ise zam yapmayı düşünmezken, ara zam yapmayacağını açıklayan şirketlerin oranı yüzde 18 olarak kaydedildi.

Raporda, teknoloji sektöründe çoğunlukla döviz üzerinden ödenen maaşların enflasyon karşısında önemli değer kaybettiği belirtilirken, araştırmaya katılan her beş teknoloji şirketinden birinin ücret artışlarında döviz kuru baz aldığı ortaya konuldu.

Melon'dan Sure Köse Ulutaş'ın değerlendirmesine göre, araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 18'i çalışanlarına döviz bazlı ödeme yapmaya devam ediyor. Enflasyondaki artışın döviz kurlarını aşmasıyla birlikte, çalışanların ücret artışı beklentileri önemli ölçüde artmış durumda.

Ulutaş, bu yılın ilk altı ayında enflasyonun yüzde 25'e ulaşmasının şirketlerin ücret politikalarını gözden geçirmelerine neden olduğunu belirtti. Oluşan belirsizlik ortamında, çalışanların beklentilerinin yükseldiğine işaret ederek, işverenlerin durumunun daha zor hale geldiğini vurguladı.

Endeavor Türkiye Genel Sekreteri Aslı Kurul Türkmen, Melon ile altıncı kez gerçekleştirdikleri bu çalışmanın ardından yaptığı değerlendirmede, son altı yıl içinde küresel ve yerel ekonomik konjonktürün önemli ölçüde değiştiğini ve bu süreçte yaşam ve çalışma biçimlerinin de büyük değişimler geçirdiğini belirtti. Türkmen, kur dalgalanmalarının sıkça ücret artışlarını etkilediğini, ayrıca beyin göçü nedeniyle iş gücünün Startup'ların yatırım süreçlerinde elde tutulmasının zorlaştığı gibi sorunlarla da karşılaşıldığını vurguladı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.