Çalışma saatleri düşücek mi, emeklilik sistemi değişiyor mu? AKP'den açıklama geldi!

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, Türkiye'deki emeklilik sisteminin sürdürülebilirliği için dünya örneklerini dikkate alarak değişiklikler yapılması gerektiğini vurguladı.

EMEKLİLİK SİSTEMİNDE REFORM İHTİYACI: ABDULLAH GÜLER'DEN AÇIKLAMALAR

AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, emeklilik sisteminin daha adil, dengeli ve sürdürülebilir hale getirilmesi gerektiğini belirtti. Güler, dünya genelindeki emeklilik uygulamalarına dikkat çekerek, Türkiye’deki mevcut durumun endişe verici olduğunu ifade etti. Türkiye’de 2 çalışana 1 emekli düşerken, dünya ortalamasının 3-4 çalışana 1 emekli olduğunu vurguladı. 

GELİŞMİŞ ÜLKELERLE KIYASLAMA

Güler, Avrupa’da emeklilik yaşının genellikle 65 ila 70 arasında olduğunu belirtti. "Bizim ülkemizde 40’lı ve 50’li yaşlarda emeklilik çok yaygın. Bu durum sürdürülebilir değil," dedi. Emeklilik sisteminde prim miktarı, ödenen süre ve yaş gibi unsurların dikkate alınması gerektiğini ifade eden Güler, bu değişikliklerin emekli maaşlarının daha adil bir seviyeye ulaşmasına yardımcı olacağını vurguladı.

DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın desteğiyle en düşük emekli maaşının 12 bin 500 lira olduğunu hatırlatan Güler, bu desteğin sürdürülmesinin önemine dikkat çekti. "Eğer bu destek uygulanmazsa emekli maaşları daha da düşecektir," dedi. Güler, gelecekte gelişmiş ülkelerdeki sistemlerin Türkiye’ye uyarlanması için çalışmalar yapılması gerektiğini ifade etti.

HAFTALIK ÇALIŞMA SAATLERİ HAKKINDA AÇIKLAMALAR

Güler, kamu ve özel sektörde haftalık çalışma saatlerinin düşürülmesi yönünde herhangi bir düzenleme olmadığını da kaydetti. Ancak, pandemi sürecinde bazı sektörlerde esnek çalışma modellerinin gündeme geldiğini, bunun sadece belli meslek grupları için geçerli olabileceğini söyledi. "Mevcut çalışma hayatımızda herhangi bir saat düşürülmesi söz konusu değil," diyerek, mevcut düzenlemelerde bir değişiklik planlanmadığını belirtti.

Güler’in açıklamaları, Türkiye’nin emeklilik sisteminin geleceği hakkında önemli bir tartışma başlatabilir ve potansiyel reformların gerekliliğine dair kamuoyunda daha fazla bilinç oluşturabilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.