Bakan Işıkhan, A Haber televizyonunun canlı yayınında yaptığı açıklamalarda, belediyelerin SGK'ye olan toplam prim borcunun ortalama 96 milyar lira olduğunu belirtti ve bu sigorta primlerinin ödenmesinin zorunlu olduğunu hatırlattı. Işıkhan, SGK'nın sürdürülebilir bir sosyal güvenlik sistemi için prim gelirlerinin önemine vurgu yaptı ve SGK'nın 2023 yılında toplamda 2 trilyon 192 milyar lira gelir elde ettiğini, bunun içinde prim gelirlerinin 1 trilyon 463 milyar lira, prim yapılandırma gelirlerinin 34 milyar lira ve devlet katkısının 325 milyar lira olduğunu ifade etti. Ayrıca, SGK'nın emekli aylıkları için 1 trilyon 408 milyar lira, sağlık giderleri için 553 milyar lira ve diğer giderler için toplamda 2 trilyon 232 milyar lira harcadığını belirterek bütçenin açık verdiğini ve bütçe transferinin 849 milyar lira olduğunu açıkladı.
Belediyelerin SGK'ye olan borçlarının yeni bir konu olmadığını ve bu konuda daha önce de gerekli bildirimlerin yapıldığını belirten Işıkhan, toplam 96 milyar liralık borcun sürdürülemez bir hale geldiğine dikkat çekti. Sigorta primlerinin emekli aylıkları ve sağlık harcamaları için çok önemli olduğunu belirten Işıkhan, bu nedenle sigorta primlerinin yüksek tutulmasının emeklilere daha iyi hizmet sunma açısından önemli olduğunu vurguladı.
Işıkhan, belediyelerle birlikte belediye şirketlerinin de SGK'ye prim borcu bulunduğunu ve belediye şirketlerinin borcunun belediyelerin borcu olarak değerlendirildiğini ifade etti. Borçların yaklaşık yüzde 80'inin belediye şirketlerine ait olduğunu belirten Işıkhan, bu durumun tarım sektörüne daha fazla zarar vermemesi için harekete geçtiklerini söyledi. Borçlu tüm belediyelerden kısa sürede ödemelerini talep ettiklerini ve borçları ödemeyen belediyelere karşı icra yöntemine başvuracaklarını açıkladı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) SGK'ye olan prim borcunun son 5 yılda 46 kat artarak 3,3 milyar liraya ulaştığını belirten Işıkhan, İBB'nin bir şirketinin 800 milyon liralık borcunu yapılandırmak için başvurduğunu söyledi. Ancak, tek bir şirketin borcunun yapılandırılmış olmasının İBB'nin toplam borcunun kapandığı anlamına gelmeyeceğini vurguladı ve diğer şirketler için de adım atılmasını beklediklerini ifade etti.
CHP'nin belediyelerin borçlarıyla ilgili bilgileri çarpıttığını söyleyen Işıkhan, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin 31 Mart itibarıyla toplam borcunun 382 milyon lira olduğunu, bu durumun CHP'nin verdiği 3,5 milyar liralık borç rakamından çok daha düşük olduğunu belirtti. Ayrıca, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin SGK'ye prim borcunun 5 yılda 885 kat artarak 5,4 milyar liraya, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin borcunun 5 yılda 25 kat artarak 5,7 milyar liraya ve Adana Büyükşehir Belediyesi'nin borcunun 5 yılda 9 kat artarak 3 milyar liraya yükseldiğini aktardı.
SGK'ye en fazla borcu olan 5 belediyeyi açıkladıklarını ve Hatay Büyükşehir Belediyesi'nin en fazla borçlu altıncı belediye olduğunu belirten Işıkhan, bu borcun önceki CHP yönetiminden kaldığını söyledi. Borçlu belediyelere tekrar ödeme çağrısında bulunan Işıkhan, uyarı ve bildirimlere rağmen borçlarını ödemeyen belediyeler için icra yoluna başvuracaklarını duyurdu.