Can Atalay: "Anayasa’ya sahip çıkmak memlekete sahip çıkmaktır"

Gezi davası kapsamında Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından hak ihlali kararı verilmesine rağmen tahliye edilmeyen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın amcası, 53 yıl önce öldürülen TİP Amasya İl Başkanı Şerafettin Atalay, mezarı başında anıldı.

Gezi davası kapsamında 18 yıl hapis cezasına çarptırılan ve Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından hak ihlali kararı verilmesine rağmen tahliye edilmeyen Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay'ın amcası, TİP Amasya İl Başkanı Şerafettin Atalay, 53 yıl sonra mezarı başında anıldı.

ANAYASA VE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE VURGU

Amasya Demokrasi Platformu tarafından organize edilen anma törenine, TİP Hatay Milletvekili Can Atalay'ın ailesi, yakınları, siyasi partiler ve sivil toplum temsilcileri katıldı. Can Atalay, törende yaptığı konuşmada Anayasa'nın askıya alınmasına ve hukukun üstünlüğüne vurgu yaparak katılımcılara teşekkür etti. Atalay cezaevinden gönderdiği mesajda "Anayasa’nın askıya alınması karşısında ayrıntılarla değil esasla meşgul olmak durumundayız. Anayasa’ya sahip çıkmanın memlekete, geleceğimize sahip çıkmak olduğunu bir an dahi akıldan çıkarmamalıyız" dedi. 

KARARLILIKLA MÜCADELE ÇAĞRISI

Atalay, Şerafettin Atalay'ın mücadelesine saygı duyduklarını ve miraslarını sürdürmek gerektiğini belirterek, Anayasa'nın askıya alınmasına karşı kararlılıkla mücadele etme çağrısı yaptı. Anma töreninde ayrıca Can Atalay'ın özgürlüğüne yapılan çağrılar da dile getirildi.

Gezi davası hükümlüsü TİP Hatay milletvekili Can Atalay anmaya ilişkin olarak Twitter hesabından açıklama yaptı. Atalay'ın açıklaması şu şekilde:  "Şerafettin Atalay’ı tanıyan, tanımayan, onun mücadelesine saygı duyan, anısına hürmet eden, bugün verdiği eşitlik ve özgürlük mücadelesinin geçmişten gelen kökleri olduğuna inanan, mezarı başlangıcında bir araya gelen dostlarım; hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum. Amasya’nın ayazında öldürülen, katilleri tam 53 senedir yargı önüne dahi çıkarılmayan Şerafettin Atalay’ın ve kuşağının anısı ve mücadelesinin mirası Türkiye’nin umududur. Fikri ve mücadelesi bizlere emanettir. Bir an bile kuşkuya gerek yok. Karanlıklar kesinlikle aşılacaktır. Selam olsun dünyanın ve Türkiye’nin aydınlık geleceğine"

HUKUKUN ÇİĞNENMESİNE ELEŞTİRİ

Şerafettin Atalay'ın anma töreninde konuşan Can Atalay'ın babası Mustafa Atalay, Anayasa'nın çiğnenmesini ve hukukun askıya alınmasını eleştirerek, bu durumun sadece Can Atalay'ı değil, tüm ülkeyi etkilediğini ifade etti. Atalay açıklamasında şu sözlere yer verdi:

"Anayasaya ve hukuka sahip çıkış bizlere moral ve güç veriyor" Hiç bir kuralın tanınmadığı; olağanüstülüğün olağanlaştırılmaya çalışıldığı, sırf öyle istendiği için hukukun, Anayasa’nın açık hükümlerinin ayaklar altına alındığı tarihi bir andayız. Bu tarihi anda her türden çaba, uyarış ve direnç çok kıymetlidir. Sizlerin Anayasaya ve hukuka sahip çıkmak için gösterdiğiniz duyarlılığı takdirle izliyorum. Anayasamızı savunmak için bir araya gelen Amasya Demokrasi Platformu’nu kutluyorum. Anayasa’nın askıya alınması karşısında ayrıntılarla değil esasla meşgul olmak durumundayız. Anayasa’ya sahip çıkmanın memlekete, geleceğimize sahip çıkmak olduğunu bir an dahi akıldan çıkarmamalıyız. Sizlerin ve benzeri çok sayıda çabanın Anayasaya ve hukuka sahip çıkışı bizlere moral ve güç veriyor. Silivri’den selamlar…"

YARGITAY'IN KARARI VE ELEŞTİRİLER

Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin Can Atalay hakkındaki kararına ilişkin tartışmalar devam ediyor. Yargıtay'ın Anayasa Mahkemesi'nin kararına uymaması ve AYM üyelerini eleştirmesi tepkilere neden oldu. Anmada Can Atalay için özgürlük çağrısı da yapıldı. 

Can Atalay'ın babası, Mustafa Atalay ise anma töreninde yaptığı konuşmada, "Düşünün ki bir ülkenin yurttaşları anayasa uygulansın, çiğnenmesin diye çaba gösteriyor. Bir ülkenin çimentosu olan, hepimizi bağlayan, her yasanın ruhunu ve içeriğini hem belirleyen hem de yol gösteren anayasamızın askıya alınmaması için mücadele etmekdurumda kalıyorlar. Çünkü arkadaşlarımızın çağrı afişlerinde yazdıkları gibi hukuk çiğnenirse, özgürlükler yok sayılırsa 53 yıl öncesinden 53 yıl sonrasına bir şey değişmiyor. Yurdunu seven, tüm derdi yurdu için mücadele etmek olan insanlarımıza yapılan zulüm bitmiyor. Anayasamızın alenen çiğnenmesinin ve askıya alınmasını tek mağduruŞerafettin Can Atalay mıdır? Yoksa Can Atalay hakkında arda arda yapılan hukuksuz, keyfi uygulamalar aşağıdan yukarıya değdiği bütün kurumları yıprata yıprata, çürüte çürüte yukarıya doğru ilerlemekte midir? Anayasa Mahkemesi’nin açık emrini, bir başka deyişle anayasamızın emrini yerine getirmeyen alt mahkemelerin artık saygınlığından söz edebilir miyiz? Anayasa Mahkemesi ile didişme içine giren, kararlarını uygulamamayı bırakalım meşruiyetini tanımamak noktasına taşıyan Yargıtay’ın saygınlığından söz edebilir miyiz?" dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.