Can Atalay: "TBMM Başkanı ağır bir vebal altındadır"

TBMM’nin yeni yasama yılı bugün başlıyor. Gezi tutuklusu Can Atalay, Anayasa Mahkemesi'nin "yok hükmündedir" kararına rağmen cezaevinden mektup göndererek Anayasa'nın askıya alınmasını ve TBMM'nin buna ortak edilmesini eleştirdi.

TBMM YENİ YASAMA YILINA BAŞLARKEN: CAN ATALAY'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yeni yasama yılına bugün başlıyor. Gezi Parkı davası tutuklusu Can Atalay, Anayasa Mahkemesi'nin milletvekilliğinin düşürülmesi ile ilgili verdiği "yok hükmündedir" kararı sonrası Silivri Cezaevi'nden bir mektup gönderdi. Atalay, mektubunda Anayasa'nın askıya alınmasının tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini vurguladı ve TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un sorumluluğunu dile getirdi. "Haksız yere mahpusum ve görevime başlamak istiyorum. Ancak asıl sorun, Anayasa'nın askıya alınması haline TBMM’nin ortak edilmesidir," dedi.

"DARBE KATMERLENDİ"

Atalay, TBMM'de olmamasının nedenlerini de açıkladı. Anayasa Mahkemesi'nin iki hak ihlali ve bir "milletvekilliğinin düşürülmesi yok hükmündedir" kararına rağmen, Meclis'in bu duruma ortak edilmesinin tehlikeli kapılar açtığını belirtti. "Dokunulmazlıkların kaldırılması yanlıştı, ama en azından hukuki bir usul takip edildi. 'Can Atalay Olayı'nda ise böyle bir çaba yok," dedi. Atalay, Türkiye'deki anayasaya aykırı durumların ve krizlerin toplum üzerindeki olumsuz etkilerini anlatmanın önemine değinerek, asgari demokratik mutabakatlar zemininde bir araya gelinmesi gerektiğini vurguladı.

MECLİS'TE HANGİ KONULARI GÜNDEME GETİRECEKTİ?

Can Atalay, TBMM'de olsaydı gündeme getireceği konuları şöyle sıraladı:

1. Deprem Sorunları: Hatay'daki depremin ardından yaşanan sorunların çözülmesi gerektiğini belirterek, yakınları kaybolanların acılarının dinlenmesi için bir araştırma komisyonu kurulmasını önerdi.

2. İş Hukuku Değişiklikleri: Belirsiz süreli iş sözleşmesi yerine belirli süreli iş sözleşmesinin esas alınmasının sendikalaşmayı olumsuz etkileyeceğini ifade etti.

3. Şehir Hastaneleri: Şehir hastanelerinin sözleşmelerinin tazminatsız çözülmesi gerektiğini, kamu zararı için Sayıştay denetim raporlarının hazırlanması gerektiğini söyledi.

4. Çocuk Açlığı: Çocukların aç kalmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, ücretsiz okul yemeği programının başlatılması gerektiğini savundu.

TBMM BAŞKANI'NA ELEŞTİRİLER

Atalay, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un Gezi Davası hakkında önceki görüşlerini hatırlatarak, "Herkes hukuksuzluğun devasa olduğunu görüyor. TBMM Başkanı ağır bir vebal altındadır," dedi. Anayasa Mahkemesi'nin kararını hatırlatarak, "Fiili durumlarla milletvekilliği düşürme girişimi yok hükmündedir," diye ekledi. "Haksız yere mahpusum ve görevime başlamak istiyorum, ama asıl sorun Anayasa'nın askıya alınması ve TBMM'nin buna ortak edilmesidir," dedi.

CHP’NİN ERKEN SEÇİM GÖRÜŞÜ

Atalay, CHP'nin erken seçim çağrısını desteklediğini belirterek, "Memleketin içinde bulunduğu çoklu kriz ortamında seçimlerin bir an önce yapılması fikrini destekliyorum," dedi. "Demokratik rejimin ihyası için seçim gereklidir," ifadelerini kullandı. Toplumsal ve siyasi hareketlerin, demokrasi yeniden inşası için seçime bakış açısını değiştirmesi gerektiğini vurguladı.

Can Atalay'ın açıklamaları, TBMM'nin yeni yasama yılına girdiği bu dönemde hukukun üstünlüğü ve demokratik değerlerin korunması açısından kritik bir öneme sahip.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.