Canan Karatay’dan Şok Haber! Meslekten Men Edilme Riskiyle Karşı Karşıya

İhmal ve yanlış tedavi suçlamalarının odağındaki İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Profesörü Canan Karatay'a, uyguladığı tedavi sonrası böbreklerini kaybettiğini iddia eden bir hastanın şikayeti üzerine dava açıldı.

CANAN KARATAY'A YANLIŞ TEDAVI SUÇLAMASIYLA DAVA AÇILDI

İhmal ve yanlış tedavi suçlamalarının odağındaki İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Profesörü Canan Karatay'a, uyguladığı tedavi sonrası böbreklerini kaybettiğini iddia eden bir hastanın şikayeti üzerine dava açıldı.

Özofagus (yemek borusu) kanseri tanısı konulan Ceyhun Ülker, davanın ilk duruşması öncesinde, 8 Kasım 2024 tarihinde tedavi gördüğü Acıbadem Sağlık Grubu’na ait hastanede yaşamını yitirdi.

TEDAVI SÜRECI VE KARATAY'IN MÜDAHALESI

2014 yılında Yeditepe Üniversitesi kardiyoloji servisinde yapılan muayeneler sonucunda, Ülker'e anjiyo yapılmasına karar verildi. Anjiyo sonuçlarına göre, kalbe giden 5 damarın yüzde 80-95 oranında tıkalı olduğu tespit edildi ve By Pass önerildi. 2014-2015 yılları arasında farklı hastanelerde yapılan kontrollerde de aynı tanı doğrulanarak By Pass ameliyatı önerildi.

2016 yılında, doğru hekimi arayışı sırasında Ülker, Kadıköy Florence Nightingale Hastanesi'nde Prof. Dr. Canan Karatay’a muayene oldu. Şikayet dilekçesinde yer alan iddialara göre Karatay, Ülker’e şeker hastası olduğunu söyleyerek, yaşam biçimini değiştirmesi ve tüm ilaçlarını bırakması gerektiğini belirtti. Karatay, Ülker’e yüksek tansiyonu için hafif dozda bir ilaç vererek bol tuz tüketmesini önerdi ve çeşitli vitamin takviyeleri ile iyot reçete etti. Karatay, Ülker’in kalp-damar probleminin cerrahi müdahale gerektirmediğini de ifade etti.

BÖBREK YETMEZLIĞI VE KANSER TANISI

Ülker’in kreatin değeri tedavi başladığında 0,70 iken, 2016-2019 yılları arasında süren tedavi sonucu bu değer 4,6’ya kadar çıktı. Şikayetçi Ceyhun Ülker, şiddetli göğüs yanması şikayetiyle gittiği bir Solunum Yolları Uzmanı tarafından düzenli kardiyolojik destek alması gerektiği konusunda uyarıldı.

Durumu bildirdiği Karatay, Ülker'e bir Nefrolog’a görünmesi gerektiğini belirtti ve tedavinin sona erdiğini söyledi. Nefrolog desteği almaya başlayan Ülker'e böbrek yetmezliği tanısı konuldu ve sonrasında böbrek nakli gerçekleşti. İlerleyen dönemde ise kanser tanısı aldı.

HUKUKI SÜREÇ

Ceyhun Ülker, İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na verdiği şikayet dilekçesi ile Florence Nightingale Hastanesi ve Prof. Dr. Canan Karatay hakkında suç duyurusunda bulundu. Dilekçede, "müvekkil aydınlatılmadan uygulanan sıra dışı tedavinin olası sonuçları hakkında bilgi vermeksizin yapılan hatalı ve kusurlu tedaviler nedeniyle" şüphelilerin cezalandırılması talep edildi.

Şikayet dilekçesinde Ülker’in dört yıl süresince uygulanan yanlış tedavi sebebiyle, ağır düzeyde engellilik hali oluştuğuna ve çalışma gücünü kaybettiğine dikkat çekildi. Karatay’ın "meslek icrasının yasaklanması" talep edilen suç duyurusunda, ayrıca "yaralama ve görevi kötüye kullanma" suçlarından ve Savcılıkça re'sen tespit edilecek suçlardan cezalandırılabilmesi için kamu davası açılması istendi.

TIBBI TESPITLER

Dilekçede, Ülker’in yaşadığı Balıkesir Atatürk Şehir Hastanesi’nden alınan maluliyet oranı şu şekilde belirtildi:

  • Nefroloji Bölümünce (böbrek nakli nedeniyle): %70 engelli,

  • Kardiyoloji Bölümünce (5 damar By Pass nedeniyle): %30 engelli,

  • Dahiliye Bölümünce (Yüksek Tansiyon ve Diyabet nedeniyle): %10 engelli.

Florence Nightingale Hastanesi Basın Birimi, konuya ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.